Seterliv

I setermiljø, 750 moh ønsker jeg å plante noen stauder. Jeg tilbringer mye tid på setra om sommeren. Gjerne nytteplanter, men også noe for øyet.

Jeg har gått og sett hva som finnes på de gamle setrene, og til nå har jeg blant annet ridderspore og noen urter, og noen få andre stauder.

Er det mulig å plante en sterk rose så høyt? Er veldig bevisst på å ikke innføre noe som frøsår seg selv som ikke skal høre hjemme i slikt miljø. Det er fortsatt en del husdyr, sau - ku osv der oppe på beite om sommeren.

Hvordan kan jeg feks få til en blomstereng? (har prøvd flere år...)

Hilsen Tone

Hei Tone

Det er nok ikke så mange roser som trives på 750 moh, men du kan prøve den som kalles Tornedalsrosen - Rosa majalis eller Rosa m. foecundissima den er herdig til sone 8 og er rosa. Blir 1- 1,5 m høy busk. Alternativt kan du prøve Finlands hvite rose - Rosa pimpinellifolia Plena. Herdig til sone 8, er hvit og blir opptil 2 m høy. Disse sammen med de staudene du allerede har, vil gi masser av fryd for øyet.

Til matauk vil jeg foreslå stikkelsbær og kanskje et epletre "Borgowskoje" - hvis du kan få tak i det (herdighet til sone 7). Epletreet må nok bestilles, da det ikke går så mange av dem.

Blomstereng er det best å tilrettelegge for, slik at det etablerer seg selv. Du kan forsøke å finne ferdige frøblandinger, men du kan også forsøke å så frø av følgende arter: Blåklokker, Rødknapp, Blåknapp, Prestekrager, Ryllik, Gul Gåseblom, Rødkløver og Engsmelle.

Om alle disse vil trives på 750 moh er kanskje tvilsomt, men den eneste måten å finne ut dette på er å forsøke. Du bør også søke opp informasjon om pleie av blomstereng, for blomsterenga er relativt krevende hvis den skal være flott sommeren igjennom.

Jeg ønsker deg lykke til med seteren, det høres veldig idyllisk ut!

Med vennlig hilsen
Marit Næss Jørgensen