Ute er det nye inne

Uteplassen blir stadig viktigere for oss. Nå innreder vi ikke bare boligen innenfor dens fire vegger – også hagen, balkongen og terrassen skal møbleres og pyntes opp.

- Nordmenn blir mer og mer opptatte av å ha en vakker uteplass, sier Maria Falla Bolestam, sortimentsansvarlig for utemøbler i Plantasjen.

En naturlig forlengelse av hjemmet
Skillene mellom «ute» og «inne» er hos mange av oss i ferd med å bli visket ut, og vi åpner gjerne opp dørene slik at hagen blir en naturlig forlengelse av hjemmet.

- Vi bruker uteplassen vår oftere. Den har blitt vårt nye hverdagsrom – et sted hvor vi slapper av etter en lang dag på jobb eller tilbringer tid sammen med venner og familie, sier Bolestam.

I dag gir vi derfor gjerne innredningen av uteplassen vår like mye omtanke som innredningen av selve hjemmet, og vi bruker mer tid og penger på den – uansett om den er en stor hage eller en liten balkong.

- I tillegg til å være pen skal uteplassen skal også være funksjonell og enkel å vedlikeholde. Salget av vedlikeholdsfrie utemøbler i kunstrotting og såkalt non-wood bare øker, forteller Bolestam.

Hagetrender
Interiørstilen du foretrekker inne kan enkelt overføres til uteplassen.

- De to største hagetrendene vi ser nå er bonderomantisk og nordisk stil, forteller Svein Vadøy, sortimentsansvarlig for interiør i Plantasjen.

Og forbrukerne vet hva som er trendy.

- De har sett det på TV eller lest om det i blader. De vet hva de vil ha, og spør gjerne etter nye produkter. Dette stiller stadig større krav til oss som leverandør, og vi må hele tiden holde oss oppdaterte på trendene i markedet for å tilpasse tilbudet vårt til etterspørselen, sier Vadøy.

Den tradisjonelle sittegruppen med enkle bord og stoler har i dag fått selskap av sofagrupper og utendørskjøkken.

- Stadig flere vil ha flotte loungegrupper, lenestoler og solsenger i hagen, og gjerne med matchende lanterner, fleecepledd og utepotter, forteller Vadøy.

Utnytter hagesesongen
Nordmenn flest elsker å være ute, og vi vil helst tilbringe så mye tid vi kan ute i frisk luft – selv når klimaet i våre trakter ikke legger til rette for det. Dette problemet løser vi derfor med terrassevarmere og myke pledd, slik at utesesongen kan vare så lenge som mulig.

- For mange er det like viktig å ha en vakker hage eller terrasse som å ha et vakkert hjem. En vakker uteplass kan føles som et ekstra rom i hjemmet, og gjør hele boligen mer attraktiv, avslutter Maria Bolestam.

Les også: Bruker stadig mer penger på hage.