Frodige hageglimt fra Sør-Afrika

Ivrig hageentusiast og hobbyfotograf Eva Cathrin Ostnes i Averøy har nylig besøkt Sør-Afrika. Her deler hun sine inntrykk med hage.no's lesere. (Bildekarusell)

Vi bestemte oss tidlig for å gripe sjansen da Sparebank1Nordvest inviterte på kundetur til Sør-Afrika. Tenk å få oppleve Krugerparken og Table Mountain. Det er jo noe man bare kan drømme om.

Kontrastenes land
Vel, vi fikk oppleve så fantastisk mye mer. Vi ble invitert inn i kontrastenes land. For Sør-Afrika er virkelig er land full av kontraster. Fantastisk rikdom og fargerik luksus på den ene siden, og dyptgripende altomfattende fattigdom på den andre.

Marit fra Norsk Tur ledet oss gjennom dette fantastiske riket fyllt av opplevlser, og sterke følelser. Veien fra latter og begeistring til tårer og skamfullhet var kort. Det var ikke shopping som sto i fokus etter å ha blitt ledet gjennom Langa, skurområdene utenfor Cape Town. En viktig oppvekker.

Nelson Mandelas hageflekk
Det samme må sies om vårt besøk til Robben Island. Å bli vist rundt av en av de siste politiske fangene som forlot øya var sterk. Når han samtidig fortalte at den stygge hosten han hadde var et resultat av systematisk tortur, ble det for virkelig for mange av oss.

På Robben Island fikk vi se hageflekken som Nelson Mandela fikk lov å ha under sitt opphold. Han dyrket urter og druer. Druene var ikke spesielt gode, fikk vi høre, siden det kun var saltvann i grunnen på øya.

Kirstenbursch Botaniske Have
Vi hadde et fantastisk besøk til Kirstenbursch Botaniske Have. Et fantastisk planterike, men også et tilholdssted for fargerike fugler og insekt. Og med planter som vi ellers har i stuevinduet, eller ser i bøker og blad.

I hagen var det over 2000 planteslag, og flere finnes ikke noe annet sted i verden. Et imponerende sted som bør besøkes om man er i området. Men det anbefales å være der litt tidligere på den Sør-Afrikanske våren. F.eks i oktober.

Agaphantus i Kappstaden
I gatene i Kappstaden trivdes Agaphantusen. Det bugnet av blå og hvite flotte frodige Agaphantuser innimellom palmer og fargesprakende busker og trær. Hawaiirosen var hekkplante flere steder, og vi hageinteresserte gikk måpende rundt de første dagene og nøt.

På turen opp til Table Mountain fikk vi enda et innblikk i den naturlige floraen i området. Fjellet var flekkvis lilla og gult og hvitt. Det lilla var store busker med Geranium. Helt utrolig. De hvite plantene var viltvoksnede Kala.

Kapp Det Gode Håp
Naturreservatet Kapp Det Gode Håp var også en fantastisk opplevelse. Et fantastisk dyreliv, og virkelig fascinerende å oppleve det ville havområdet på nært hold. Her møtes det varme Indiske Havet det kalde Atlanterhavet. Denne kombinasjonen skapet et utrolig rikt plante-og dyreliv under havoverflaten. Det var som å vandre i en enorm fjellhage.

Etter noen dager gikk turen nordover i landet, til Mpumalanga hvor vi skulle få oppleve safari i den velkjente Krugerparken og en liten smak av vakre Pretoria, selveste Jakaranda-byen, der de fantastiske blåblomstrende jakarandatrærne er plantet rundt i hele byen. I Hotellhagen i Mpumalanga levde ville Perlehøns og søte små apekatter. Apekattene plukket nedfallsfrukt i den eksotiske hagen, bl. annet frukten som den gode Amarula-likøren lages av. Ellers i hagen vokste Elefantfot, Bjørkefiken, Klivia, og ellers alskens palmer og eksotiske planter.

Vi har hatt en fantastisk fargesprakende og tankevekkende "once-in-a-lifetime"-tur til kontrastenes land. Et fantastisk reisefølge og et velregissert program av Norsk Tur i følge med Sparebank1nordvest. Jeg bare gleder meg til neste tur.

Les også reportasjer fra sjefredaktør Per Helge Pedersens Sør-Afrikareiser.

Cape Town - byen for blomsterelskere

Fra Arendal til egen vingård i Sør-Afrika

Ivydene - et hotell i særklasse

Hage.no har vært i en himmel full av kaktus

Hage.no har vært der pepper'n gror