Pass opp for skumle halloween-effekter

31. oktober er det igjen klart for «knask eller knep. Men mange av Halloweenproduktene i butikkhyllene kan inneholde kjemikalier som er skumle for helsa og miljøet.

Du bør være spesielt oppmerksom ved handel over internett fordi en del av nettbutikkene har lite eller ingen informasjon om hva produktene inneholder.

Kostymer, masker og parykker
Kostymer og parykker kan være laget av mange forskjellige tekstiler, men kunstmaterialer som polyester, er vanligst. Verstingstoffet DEHP og andre ftalater kan forekomme i blant annet plasttrykk, lærimitasjoner og myke masker. I plastbelegg kan man også finne helse- og miljøskadelige klorparafiner, og i smykker kan det være bly eller kadmium.

I tillegg til verstingstoffene, kan man finne allergifremkallende stoffer som formaldehyd (i tekstiler) og nikkel (hovedsakelig i knapper, glidelåser og spenner). Latex/gummi som finnes i masker, strikker og elastisk tøy, kan også gi allergiske reaksjoner.

Vær dessuten forsiktig med kostymene og heksehåret i kombinasjon med levende lys: Flagrende hår og klær av kunstmaterialer er lettantennelige og kan lett gi brannskader.

Gode råd
- Ikke kjøp utstyr som lukter sterkt av kjemikalier eller parfyme.
- Sjekk at produktet er CE-merket.
- Unngå å kjøpe klær eller utstyr av myk plast, eller med plasttrykk.
- Kjøp kun sminke med innholdsdeklarasjon.
- Unngå sminke og masker på de minste barna og barn med allergi.
- Begrens bruken av sminke også på litt større barn, og unngå sminke på hud som har eksem.
- Vær nøye med å fjerne eventuell sminke etter bruk.
- Unngå neglelakk med toluen til barn.
- Vask kostymene før de brukes første gang.
- Effekter med batterier skal leveres som farlig avfall.
- Vær forsiktig med kostymene i nærheten av levende lys.

Sminke
Sminke skal alltid merkes med hva den inneholder. Derfør bør du unngå sminke som har dårlig eller ingen opplysninger om innholdet. Sminke beregnet på barn, skal være CE-merket.

Sminke kan inneholde det bakteriehemmende middelet triklosan som kan føre til antibiotikaresistens. Mattilsynet og Klima- og forurensningsdirektoratet ønsker forbud mot dette stoffet i kosmetiske produkter.

Sminke kan også inneholde ulike typer parabener. Noen av disse er mistenkt for å kunne påvirke hormonbalansen hos mennesker og dyr. Parfymestoffer og formaldehyd kan gi allergiske reaksjoner.

Unngå neglelakk med toluen til barn. Toluen er et stoff som kan være irriterende og dessuten føre til fosterskader. Det finnes neglelakk uten toluen på markedet.

Tilbehør
Maling kan inneholde tungmetaller som og krom. Myke ting av plast kan inneholde ftalater (blant annet DEHP). Husk at plastedderkopper og annet småtilbehør ikke skal brukes i saft eller på mat, hvis det ikke det står spesifikt at de kan brukes i kontakt med mat.

Mange av Halloweenproduktene i butikkene er ikke beregnet på langvarig bruk og går fort i stykker. Hvis man bruker fantasien litt, kan det hende man finner noe hjemme som kan brukes som bøtter til knask, utkledningsutstyr, pynt og andre skumle ting. Kanskje er det bare litt farge eller dekor som trengs?