Dompapen har klart vinteren bra

Det var en hard vinter for småfuglene. Men det glade budskap fra årets hagefugltelling er: sensasjonelt mye dompap.

Den vakre julefuglen var til stede hos mer enn halvparten av alle deltakerne i årets hagefugltelling, som ble gjennomført siste helgen i januar.

– Den var spredt over hele landet, og spesielt glade var nok fuglefolk på Vestlandet der det var en veldig stor økning i år. I Rogaland fikk bare 1 prosent oppleve arten i fjor, mens den viste seg på hele 35 prosent av fôringsplassene i år, sier organisasjonskonsulent Morten Ree i Norsk ornitologisk forening til NTB.

En annen typisk invasjonsart er gråsisik. I år ble den funnet i 32 prosent av hagene mot bare 13 prosent i fjor.

Deltakerrekord

Årets hagefugltelling ga ny deltakerrekord. 5.133 «hager» registrerte til sammen 280.054 fugler. I fjor var tallene henholdsvis 4.365 og 262.203. Rundt 13.000 personer, store og små, var involvert i tellingen denne gang.

– Mange gjør dette til en familiebegivenhet hvor foreldre, barn og ofte besteforeldre er involvert, sier Ree.

For andre år på rad opplever fuglene en meget kald vinter med til dels store snømengder. Særlig har det vært hardt sør i landet.

Det gjennomsnittlige antall fugler på hver fôringsplass har i år hatt nedgang på ca. 10 prosent fra året før. Trolig har mildværet i perioden med hagefugltelling gjort at færre fugler finner det nødvendig få oppsøke fôringsplasser for å overleve,

Kjøttmeis topper

Kjøttmeisen var i år som tidligere, den desidert vanligste fuglen i våre hager og på fôringsplassene, både i antall og i utbredelse. 96 prosent av tellerne observerte kjøttmeisa, og dette i et antall av 45.126.

Like vanlig er det at blåmeis og skjære kommer på de neste plassene. Dompap kom i fjor på 10. plass, i år på 4.

Som vanlig dukker en og annen spurvehauk opp ved fuglebrettet. 6 prosent av deltakerne fikk gleden av å se den lille jegeren, ifølge ornitologen.

– Selv om tellingen går ut på å telle fuglearter i hager og på fuglebrett, oppfordrer vi folk til også å ta med andre arter som flyr over eiendommen, sier Morten Ree.

Ikke mindre enn 103 forskjellige fuglearter er notert under helgens telling.