Gi barna en allergifri jul

Jula er en slitsom tid for mange allergiske barn. Nå har Astma- og Allergiforbundet laget en oversikt over allergivennlig julemat og julepynt.

– Mange allergikere blir syke av det som for andre er julehygge og kos. Spesielt barn og unge synes det er vanskelig å si ifra. De ønsker ikke å skille seg ut, sier Anne-Kari Isaksen, regionsekretær i Norges Astma- og Allergiforbund i Alta.

Hun sier det finnes alternativ julepynt og julemat som allergikere ikke blir syke av. Tipsene er samlet i brosjyren Frisk jul for alle og på nettsiden www.naaf.no/friskjul, som Astma- og Allergiforbundets regionkontor for Troms og Finnmark har laget med støtte fra Extrastiftelsen Helse og Rehabilitering.

Gode alternativer
– Noe av det allergikere reagerer på er sterk lukt fra parfyme, hårspray, stearinlys og røkelse. Av den grunn er det mange som kvier seg for å gå på julebord, sier Isaksen.

Juleblomster, dekorasjoner og juletrær i offentlige bygg er også et problem.

– Det er mye uvitenhet om hvilke blomster som gir allergiske reaksjoner. Vi har mange fullgode alternativer til julestjerne og svibler, for eksempel julekaktus, kristtorn og asalea.

Mye av maten vi koser oss med i julen er allergifremkallende. Allergikere kan reagere på blant annet mandariner, nøtter, marsipan og godteri.

– To-tre prosent av alle voksne og seks-åtte prosent av alle barn har matvareallergi og matintoleranse, sier Anne-Kari Isaksen.

Lag godteri selv
Mye godteri inneholder e-stoffer som kan forverre en allerede eksisterende atopisk eksem.

– Lager du ditt eget godteri er du sikker på hva det inneholder, sier Inger Rudnes i Astma- og Allergiforbundet i Arendal.

Gjennom prosjektet Det deilige lørdagsgodteriet, har allergikere lært å lage godteri uten skadelige tilsetningsstoffer. Med midler fra Extrastiftelsen er det i høst arrangert kurs i Arendal og Mandal, og til neste år arrangeres to nye kurs.