Skjærer i bedd

Har lagt ca. 20 sekker med kakaoflis i 2 bed med plast under. Resultatet er at skjæra kommer og forsyner seg av det som vokser. Er det noe å gjøre med dette?

Hilsen Tove Dammen

Hei Tove

Dette høres merkelig ut. Har du vannet kakaoflisen slik at den danner det "gummierte" dekket den er ment å danne. Gjør du som følger forstår jeg ikke at Skjærene skal ha noen spesiell interesse av plantene i dette bedet i forhold til andre.

Kakaoflisen må holdes jevnt fuktig de første ukene etter du har lagt den ut i 5 cm. tykkelse, tørker den ut og det blir vind kan flisen blåse bort. Det vil som regel dannes et hvitt/grålig  soppbelegg (mugg). Dette er helt normalt, og vil forsvinne etter noen uker. Når soppene er ferdige, blir kakaoflisen omdannet til en skorpe, fargen går fra brun til mørk (svart). Denne skorpen isolerer, reduserer fordamping fra bakken og hemmer ugras. Det lille ugraset som måtte komme opp lukes tidlig bort, før det blir for stort. Unngå å ødelegge skorpen når du luker. Legg på 1-3 cm ny flis hvert år for å holde laget vedlike. Husk å vanne grundig.

Utover at kakaoflisen får den "modningsprosessen" som den skal ha (beskrevet ovenfor), og dermed ikke lenger lukter like fristende som den gjør i starten, har jeg ingen forklaring på hvorfor Skjærene har spesielt forkjærlighet for plantene i disse bedene. Jeg vet jo heller ikke om Skjærene har luktesans ..... :)   ..... en annen tanke kan være at det mikrobiologiske livet i jorden blir forbedret under kakaoflisen og at Skjærene av en eller annen grunn egentlig er på jakt etter mark istedetfor plantene dine.

Vennlig hilsen fra Marit Næss