Innta kaffen under palmene i utestuen

Se for deg at du sitter i godstolen en sen høstkveld. Vinden uler rundt hushjørnet og du ser frosten biter i det forlengst visnede landskapet.

Du lar den rykende ferske kaffekoppen få lov til å fylle rommet med aroma og strekker ut hånden for å plukke en fersk fiken fra grenene som henger over deg. Middelhavsfølelsen er ikke langt unna!

Skillet mellom inne og uteområdene utviskes mer og mer, og nordmenn er de senere år blitt mer opptatt av hvordan man kan utnytte dette nye grenseområdet. Med nordmenns inngrodde behov for kontakt med natur og uteliv samtidig som vi ønsker å kose oss i varmen, utfordres kreativiteten og gode løsninger dukker opp; som å investere i vinterhager og utestuer.

Vinterhager/utestuer er idag langt fra hva det engang var. Nye høyteknologiske løsninger sørger for et behagelig og sundt klima for både planter og beboere!

Hvis du synes ovenstående høres forlokkende ut er det en del ting du må tenke på før du går på shopping!

En utestue/vinterhage vil alltid være et påbygg og skal alltid vurderes opp imot eksisterende boligmasse. Her må det tenkes harmoni og estetikk. Det finnes mange ferdige løsninger og disse bør vurderes opp imot å få påbygget spesialdesignet. Husk at du uansett størrelse og utforming må søke om byggetillatelse.

Glass gir en herlig opplevelse av frihet og rom, men du skal tenke deg nøye om med hensyn til hvor store glassflater du velger. At du kan ha det hyggelig og varmt om vinteren en en god ting, men når sommersolen steker på hete dager vil et glasstak sørge for uutholdelige temperaturer dersom du ikke har installert skygge-anretninger. Bor du i et område hvor det faller mye sne, bør du også ta i betraktning at du ofte må ut og fjerne sneen fra glasstaket. Kanskje kan det være nok med glass i vegger?

Innen du bestemmer deg, skal du også tenke på at glass slipper inn lys, noe som gir planter og mennesker positivt påfyll. Legg merke til solens gang og har du anledning til å notere deg det, er det smart å kartlegge hvor solstrålene faller i vintersesongen. Det er jo i den årstiden man er ekstra glad for utestuen og sollyset! Forskere hevder at humøret påvirkes positivt ved at man slipper mer lys inn i boligen under mørketiden, og i tillegg vil plantenes effektive fotosyntese forbedre den tørre luften de fleste boliger i Norge har vinterstid.

Hvis du planlegger å dyrke en del planter i utestuen er det smart å legge et gulv som er lett å holde rent. Med tanke på vinterbruk bør det legges varme i gulvet. Fliser eller naturstein (f.eks. skifer) er en god løsning som gir en jevn varme og finnes i et utall av valgmuligheter.

Andre ting man bør ta i betraktning, er at en utestue faktisk kan skygge for eksisterende vinduer og at det igjen vil kunne gjøre rommet innenfor mørkere.

Hvis du går rundt og drømmer om en vinterhage/utestue, bør du stille deg disse spørsmålene, innen du kjøper:

1. Hvordan ønsker du - og resten av familien - å bruke utestuen?
2. Tillater ønsket plassering oppføring med tanke på byggeregler, terreng, funksjon og utseende?
3. Hvor mye har du råd til og hvilke typer kan du da velge imellom?
4. Innenfor ditt budsjett, hvor mye kan du spare ved å gjøre en del av jobben selv?
5. Hvilket arbeid MÅ utføres av fagarbeidere?
6. Med tanke på vedlikehold, skal du velge tre eller aluminium?
7. Glass kontra dekket tak eller kombinasjon?
8. Hvilke fasiliteter ønskes innlagt i utestuen? Skal man ha tilgang til vannuttak, peis, hvilken belysning og skal den kunne dempes eller tidsstyres?
9. Hvilken tidsplan er rimelig å følge under oppførelsen?