Brokkoliens mange helseeffekter

Brokkoli kan reversere skader på blodkar og dermed kanskje også forebygge diabetesrelatert hjerte-karsykdom. Det viser en ny studie fra University of Warwick i England. Studien føyer seg inn i rekken av de mange studier som viser at brokkoli er godt for helsen, skriver frukt.no på sine sider.

 

At regelmessig inntak av brokkoli kan forebygge flere krefttyper, blant annet mage og prostatakreft og at den virker foryngende på vårt immunforsvar, er noen av studiene som viser brokkoliens mange helseegenskaper. Nå viser en ny studie at diabetikere kanskje kan ha spesielt god nytte av å spise grønnsaken for å forebygge diabetesrelatert hjerte-karsykdom. - Vår forskning antyder at stoffer som sulforafane i brokkoli kan bidra til å forebygge utviklingen av hjerte-karsykdommer som følge av diabetes, sier professor Paul Thornalley ved University of Warwick til BBCnews.

Vil trolig finne flere spennende resultater
Mennesker med diabetes har inntil fem ganger så stor risiko for å utvikle hjerte-karsykdom som hjerteanfall og slag, som begge er relatert til skadde blodkar. Stoffet sulforafane, som brokkoli er svært rik på, fremmer produksjonen av enzymer som beskytter blodkar og reduserer høye nivåer av molekyler som skader cellene i kroppen vår, skriver BBCnews.

Den britiske studien er gjort på cellekulturer i laboratorium. Videre studier på diabetespasienter vil være en naturlig oppfølging av studien.
"I fremtiden vil det være viktig å teste om et kosthold bestående av mye brokkoli vil ha en positiv effekt på pasienter med diabetes. Et resultat vi forventer å finne", uttaler professor Thornalley til BBCnews.

Forskningsresultatene er publisert i det engelske tidsskriftet Diabetes.

Kilde: www.bbcnews.com

 


Leksikon
Brokkoli
Brokkoli er en nær slektning av blomkål og er en videreutvikling fra viltvoksende kål, som har vært kjent i Middelhavsområdet i hundrevis av år. Les mer Artikler
Variert inntak gir best forsvar
Å spise mye frukt og grønnsaker reduserer faren for å utvikle kreft. Men er det kombinasjonen av flere ulik... Les mer
Stilkselleri mot hjernesykdom
Forskere har funnet ut at selleri kan bidra til å forebygge utviklingen av Alzheimers og andre degenerasjonssykdommer. I tillegg er grønnsaken stappfull... Les mer
Rikelig med C-vitamin i appelsiner
Du får i deg like mye C-vitamin dersom du spiser en appelsin rett fra treet, eller en som er importert til ... Les mer
Kreftceller avskyr kål
Visste du at kål inneholder store mengder kreftbekjempende molekyler?