Høstplanter i sølv

Innimellom høstens fargerike blomster finnes noen planter av det mer beskjedne slaget.

Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP) slår et slag for de grå, sølvaktige bladplantene som finnes i salg nå på ettersommeren, og som er så flotte å bruke sammen med fargesterke høstblomster i krukker og bed. I samplantinger er de med på å skape spennende komposisjoner, og det aller beste er at noen av disse også dufter riktig så godt.

OBP anbefaler spesielt to planter som i tillegg til dekorverdien har et bladverk med god lukt, noe som gjør det nesten umulig å gå forbi plantene uten å ta på bladverket og nyte duften.

Sypressurt (Santolina chamaecyparissus)
Sypressurt er en flerårig plante som har et vakkert sølvaktig bladverk og gule, runde blomster.

I Norge dyrkes sypressurt først og fremst for sitt spesielle bladverk og brukes ofte som kontrastplante i samplantinger om høsten. I tillegg har sypressurt en helt spesiell god duft. Planten tåler noe kulde, men vil ikke kunne overvintre uten tildekking.

Karriplante (Helichrysum italicum)
Karriplante blomstrer med små, sennepsgule blomster midt på sommeren. Bladene er grå, sølvaktige, og de både smaker og dufter karri. Planten er relativt ukjent som krydderplante hos oss, men brukes en del sørover i Europa som krydder og te. Hos oss kommer den i salg på sensommeren og tidlig høst, og er en typisk samplantingsplante. Tåler noe frost, men overvintrer ikke.

Andre planter i sølv
Sølvkrans (Senecio cineraria) er en mye brukt utplantingsplante på gravsteder og i rabatter. Den er godt egnet som kontrastplante i blomsterkrukker, og særlig om høsten, i og med at den tåler frost. Det finnes også flere typer Helichrysum på markedet, og mange har kanskje brukt sølvgirlander/sølvtråd (Calocephalus brownii) i krukkene.

Samplantinger som tåler frost
Disse sølvfargete plantene vil sammen med høstlyng og pyntekål skape flotte komposisjoner som tåler frost og kan pynte opp lenge, lenge utover høsten/vinteren. Også krysantemum, alpefiol, og eføy klarer noe kulde, men disse vil helst ha en gradvis tilvenning til lavere temperaturer.

Husk god drenering av krukkene
Det hjelper lite med planter som tåler frost dersom krukkene sprekker!
Selv krukker som benevnes som "frostsikker" kan sprekke dersom de fylles opp med vann som fryser. Overflødig vann må ha mulighet til å renne ut av krukkene, og dette gjøres best ved å bruke lecakuler i bunnen og gjerne et lag med filt eller tøy over for å unngå at jord kommer ned i bunnen og tetter hullene. Fyll krukkene med ny, god jord. Husk at vannbehovet reduseres når temperaturen går ned mot null.