Lev godt og lenge utendørs

Temperaturene falt drastisk sist uke, og skal vi nå kunne nyte våre fantastiske sensommerkvelder må vi ty til litt ekstra varme. 

Lè og gjerne et tak over i form av seil, parasoll eller markise, om du ikke har fast overbygg, luner sitteplassen. Monterer du i tillegg en terrassevarmer eller to, kan du leke med trolske stemninger til langt ut på høsten.

Nordmenn ønsker å bo mer og mer utendørs. – Og godt innpakket i lune tepper, stearinlys, lys fra vakre oljefakler og koselige lykter, følger vi gjerne utviklingen av noen av verdens vakreste høstfarger. Noen ekstra installasjoner, og det blir enda bedre. Investeringslysten er fortsatt stor.

Økt komfort, brukervennlighet og sikkerhet er viktig, og vi ønsker design. Lune sitteplasser med planlagt vegetasjon, lèvegger, en solkrok og en yndlingsstol er et perfekt utgangspunkt. En markise eller en seilduk er et enkelt tiltak for å få tak over sitteplassen. Monterer du i tillegg en terrassevarmer, er høsten sikret. Det trenger ikke koste skjorta.

Velg riktig terrassevarmer
En terrassevarmer gir hurtig oppvarming og er relativt rimelig i anskaffelse. Quartslampene er i dag de absolutt mest effektive, miljøriktige og behagelige terrassevarmerne. De koster noen kroner ekstra, men i motsetning til de enklere strålevarmerne basert på eldre teknologi, gir de en mer behagelig oppvarming og mer effekt. De rimelige strålevarmerne må plasseres på litt avstand for ikke å ”steke” både deg og stoler og bord rundt deg, en større avstand gjør imidlertid at du fyrer mer for kråkene. Quartslampene derimot, varmer ikke opp godset rundt deg og er en langt mer effektiv varmekilde til utendørs bruk.

Driftskostnadene for elektriske terrassevarmere, inkludert forbruk av element, er cirka en krone i timen med dagens strømpris. Det finnes også gassdrevne terrassevarmere, disse taper riktignok i popularitet der elektrisitet er tilgjengelig. Til sammenligning er driftskostnadene på en gassvarmer ca 35 kroner i timen.

Lettvinte tak
Bruker du terrassevarmer er det og godt å ha noe som luner og holder varmen rundt deg. God beplantning, levegger og husvegger gjør mye, et tak enda mer. Og en markise duger! Med enkelt tilleggsutstyr kan du få disse motoriserte, manuelle markiser kan være tunge for mange å sveive inn og ut. En elektrisk motor kan koples til markisen slik at alt du trenger å gjøre er å trykke på en knapp innendørs. En elektriker utfører dette raskt og sikkert. Monterer du i tillegg en vind– og solmåler, samt en føler, kan markisen bli helt selvgående.

Velg sikkert, rådfør deg med en elektriker
Elektrisitet utendørs krever noen forholdsregler. Jordfeilbryter er påkrevet, sier elektriker Jostein Elders ved Halden Elektriske Installasjonsforretning AS. Sørg også for at du får utstyr med høy nok IP-faktor, sier, IP 4 40 er godt nok for vanlig utendørs bruk. Skal kontakter, varmelamper, lys eller brytere kunne spyles på eller senkes under vann (gjelder ikke varmelamper), må du opp i henholdsvis IP 4 45 og IP 7 60.