– Start hageforforberedelsene med å rydde i hage og på terrasse, oppfordrer Finn Schjøll. Han åpnet Hagemessens siste dag med foredraget Endelig vår! Foto: Svanhild Blakstad

– Start våren med å rydde i hagen!

– Nå er det bare å komme i gang med våronna i hagen, og det gjør du ved å ta en skikkelig ryddesjau, sier Finn Schjøll.

– Er det ikke deilig med vårens gleder? Nå er den kommet veldig langt, og i Vestfold der jeg bor er det helt vilt. Jordvarmen er kommet, og nå er det bare å begynne å spa, sier en entuastisk Finn Schjøll til hage.no før han entrer podiet med foredraget «Endelig vår» på Hagemessens siste dag.

Det var kø av interesserte som ventet på å komme inn for å få gode vårtips – og ikke minst få litt underholdning på kjøpet av Blomster-Finn.

– Uansett hvor flink du var til å rydde i hagen i fjor høst, må du ta en runde til nå, oppfordrer Schjøll.

– Det er ikke så veldig vanskelig. Det er bare å rydde, så kommer mye av seg selv. Det er bare å vanne hvis det er tørt og gjødsle hvis det er magert, verre er det ikke, sier han.

Han anbefaler hageeiere til å ta bilder av hagen om høsten, slik at man ser hva som mangler og hva man kan endre på til neste vår.

– Vær din egen speider - vær beredt til hagearbeidet. Det burde forresten ikke hete «arbeid». Det å jobbe i hagen er inspirasjon og helsebringende fordi du beveger deg og får frisk luft. Man undervudrerer disse gratistingene veldig, og så gir det deg en indre glede. Det er veldig vanskelig å ikke glede seg over å se en peon!

Finn Schjøll råder også folk til å ikke legge listen så altfor høyt:

– Det trenger ikke være så vanskelig. Om våren kan du konsentrere deg om de tingene du får til, slik som snøklokker, krokus, perleblomster. Ta andre ting om sommeren. Det er alltid noe for alle, uansett hvordan hagen din er og hvordan den ligger, sier han.

Han råder også folk til å være forsiktige med å ta  vannkrevende planter inn til husveggen.

– Har du planter som krever ekstra mye vann, kan du plante ved siden av avløpsrøret som går fra taket og ned i bakken.

Han anbefaler også å satse på stauder.

– Staudene er selvdrevne og er som soldater. Du kan alltid regne med en staude, men les deg litt opp slik at du finner sorter som passer, om de skal ha mye eller lite vann, avslutter Finn Schjøll.

– Hvordan ser det ut hjemme hos deg?

Fryktelig akkurat nå, men jeg skal rydde og klargjøre hagen og drivhuset på Nøtterø i påsken. Ellers har jeg søkt om å få bygge drivhus i haven i Åsgårdsstrand, så det blir nok å gjøre også fremover, avslutter Finn Schjøll.