<p>En hel eng full av begonia – klassisk isbegonia viser her at den kan dekke store flater. Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter</p>Mangfoldet innenfor begonia er stort, og inneholder varianter man bruker inne og ute, vinter, vår, sommer og høst. Foto: Opplysningskontoret for blomster og planterEn hengende, tofarget begonia, en av årets ekstra lekre balkongplanter. Foto: Opplysningskontoret for blomster og planterKnollbegonia gleder oss i en lang rekke farger og former. Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter

Begonia er svaret når sommeren er regnfull

Noen ganger kommer det altfor mye vann på plantene. Og de tåler det høyst ulikt.

Brune krukker og ampler – ikke alltid er det fordi vi glemte å vanne, noen ganger kommer det bare litt for mye vann. Planter tolererer regn svært forskjellig.

Begonia er en av dem som knapt nok ser ut til å ha merket at sommeren var våtere enn solrik over store deler av landet i år – den strutter livsglad og frisk, og kommer frem med nye blomster så fort den får muligheten. Mange begonia er også svært dekorative grønnplanter, med ubetydelige blomster og flott bladverk.

Husk bare: Planter har ikke gjeller; god drenering, dvs mulighet til at vannet kan renne ut av seg selv, er viktig for alle krukker, og særlig de som tilbringer sommeren under åpen himmel! En viktig huskeregel, minner Opplysningskontoret for blomster og planter om.

Begonia er i utgangspunktet en skogbunnsplante, og dette er greit å ha i minne når man skal ta vare på begoniaen sin. Den vil ikke tørke for mye, og tåler en del skygge, det er nok derfor den trives så godt i vårt nordiske klima. Likevel – begonia er en plante man har funnet opprinnelige arter av på mange kontinenter, det viser at denne er tolerant for mange vekstforhold. Dette er også grunnen til at denne evig aktuelle planten stadig kommer i nye sorter og varianter, og har en lang historie som en av våre mest brukte potteplanter.

Slik lykkes du med din begonia
- Begonia liker ikke tørke, hold den fuktig

- Gi den litt næring minimum en gang i måneden

- Stuebegonia skal ikke ha full sol, sett den gjerne i et vindu som ikke venner mot sør, særlig om sommeren

- Godt drenert krukke er viktig, overflødig vann må få renne ut av jordklumpen

- De fleste begonia liker ikke frost, men knollene til knollbegonia kan oppbevares på tørt, kjølig sted gjennom vinteren og drives til blomstring kommende sommer

Se enda flere begonia som har bestått årets sommer med glans på Facebook, Opplysningskontoret for blomster og planter!