Store trær faller ned over tomta

Hei, vi har en tomt på 3,5 mål. Her har det vært tett skog med underskog, som bare har vokst vilt frem til vi begynte å felle trær og bygge et hus i et hjørne av eiendommen.

Det er hovedsakelig ask, noe svartor og lønn, samt osp, og mange av trærne er svært høye med krone i toppen. Det vi opplever er at de bare faller ned. Etter en svært regntung vår, faller et høyt tre, med rot og alt, rett over ende.

Hva er grunnen til dette og hva kan vi gjøre med det? Hvordan kan vi vite hvilke trær vi skal beholde og ikke beholde. Er det noe i jordsmonnet som er galt?
På eiendommen vet jeg at det tidligere i gamle dager var en gård med mye frukttrær og bær, og disse vokser opp overalt dersom det ikke holdes nede. Hvordan kan jeg skape noe sunt ut av dette? Dette ligger i Vestfold.

Hilsen Aashild

Hei Aashild

Det høres skremmende ut å ha trær fallende ned rundt omkring seg! Mine tanker, etter å ha lest din mail, er at det sannsynligvis er lite jordsmonn igjen, på grunn av alle røttene som har tatt stor plass tidligere. Når dere har ryddet vekk mye, er den gjenværende jorden kanskje næringsfattig og porøs slik at den ikke klarer å holde på de store trærne.

Trærne du nevner har et relativt høyt rotsystem og det hjelper jo heller ikke på det. Jeg ville tatt kontakt med friluftsetaten/park og anlegg i din kommune og hørt om de kunne kommet og sjekket boniteten samt kvaliteten på de gjenstående trærne, slik at dere får en rapport å jobbe videre utifra.

Forsøk å la noen av de gamle trærne/buskene få vokse opp og se om det er “liv laga”. Jeg ville beskåret dem skikkelig, slik at de får starte på ny frisk. Hvis det er mye gammelt som stadig vekk dukker opp bør dere evt. vurdere å få en stubbefreser til å fjerne noe.

Lykke til.

Med vennlig hilsen
Marit Næss Jørgensen

www.hageplanlegging.no