Årets staude 2015 er hvitt mørkkongslys; en plante med frodige, lyse blomsterspir.Årets staude 2015 er hvitt mørkkongslys; en plante med frodige, lyse blomsterspir.Årets staude 2015 er hvitt mørkkongslys; en plante med frodige, lyse blomsterspir.Årets staude 2015 er hvitt mørkkongslys; en plante med frodige, lyse blomsterspir.

Årets staude er hvitt mørkkongslys

Årets staude fra Staudegruppen er hvitt mørkkongslys; en plante med frodige, lyse blomsterspir.

Hvitt mørkkongslys (Verbascum nigrum ‘Album’) blomstrer fra juli og hele ettersommeren, etter at vårstaudene er ferdige med sin tidlige blomstring.

Det hvite mørkkongslyset har en rosett av mørkegrønne blader, og lange spir med blomster. Kronbladene er hvite, mens pollenbærerne og arrene er mørkerosa.

Dette skaper en dekorativ effekt; se nærmere på dem! Spirene er dekorative også etter blomstringen; Frøstandene skaper vakre vintersilhuetter.

En god partner i rabatten
Blomsterspirene blir 70-120 cm høye, og planten blir utrolig flott i en stauderabatt. Spirene gir kontrast til planter med runde former,

og den lyse fargen er synlig utover sommerkvelden. Gi den nok plass, slik at naboplanter med store blader ikke legger seg for mye over kongslyset.

Kuletistel, Purpursolhatt, Stjerneskjerm, Asters og Høstbergknapp er eksempler på gode naboer. Det samme er prydgress som Calamagrostis, Sesleria og fjærgras.

Hvit mørkkongslys blir også lekre mellom lave vintergrønne busker som blåeiner, og ved siden av duftene tuer med Oregano eller Timian.

Stell av hvitt mørkkongslys: Kongslyset trives i full sol, og tåler noe tørke. Planten vil ha næringsrik og helst kalkrik jord.

Jorden bør være lett og ha god drenering, det vil si at den inneholder sand eller grus i tillegg til humus (organisk materiale).

Setter fokus på de flerårige plantene
Det lange navnet til hvitt mørkkongslys kommer av at dette er en hvit variant av det vanlige mørkkongslyset.

Det har gule blomster og er viltvoksende i Norge. Mange arter av kongslys er toårige, mens denne arten er flerårig.

Årets staude blir valgt ut av staudegruppen i Norsk Gartnerforbund. Formålet er å fokusere på gode staudesorter som fortjener å bli bedre kjent.

Dette kan være nye og lovende sorter, eller gamle sorter som ikke har fått den oppmerksomheten de fortjener.