Grantre med sterkt nåletap og misfarging i Hurdal. (Foto: Volkmar Timmermann, Skog og landskap)

Noe svekket helse i norske skoger

Overvåkingsprogram for skogskader ved Norsk institutt for skog og landskap (Skog og landskap) gjennomfører en årlig overvåkning av skogens helsetilstand. Resultatene for 2013 viser en fortsatt nedgang i langtransporterte luftforurensninger, men den generelle helsetilstanden for spesielt ask og gran er forverret.

- Endret klima med mildere vintre, tørkeepisoder om sommeren i noen regioner og økt stormfrekvens vil kunne føre til et større omfang av abiotiske skader. Også en del sopper og insekter begunstiges av et endret klima, og man vil kunne forvente at allerede forekommende arter sprer seg til nye områder eller gjør større skade en tidligere. Vi kan også forvente at nye, fremmede skadegjørere kan etablere seg i Norge, noe vi allerede har sett eksempler på, forteller forsker Volkmar Timmermann ved Skog og landskap.

Skader på gran og furu

Den gjennomsnittlige kronetettheten hos gran var i 2013 på det laveste nivået siden 2007, mens den hos furu var på det høyeste nivået siden 1991. Det var betydelige regionale forskjeller i kronetettheten for begge treslag, men samtidig økende misfarging for begge. Antall skader hos gran og furu økte betydelig i 2013. Lavere kronetetthet og misfarging skyldes sannsynligvis omfattende frosttørkeskader og granrustangrep.

Det ble registrert mye soppangrep (granrust) på Østlandet i 2013. Mange trær ble angrepet for annet år på rad. I tillegg ble det funnet rødbandsyke på furu i 10 nye kommuner på Østlandet. I enkelte bestand i Engerdal og Trysil var angrepene sterke, trolig de sterkeste som er registrert i Europa på vanlig furu. Sykdommen, som forårsakes av rødbandsoppen, ser ut til å være i stadig spredning, og denne begunstiges sannsynligvis av et mildere klima.

Langvarig tele i bakken og store variasjoner mellom dag- og nattetemperatur førte til omfattende frost- og teletørkeskader i store deler av Sør-Norge. I tillegg ble Norge i 2013 rammet av flere stormer, hvor de verste skadene ble registrert i Nord-Trøndelag. Totalt anslås det at rundt en halv million kubikkmeter tømmer blåste overende. Sommeren 2013 ble også mange forskjellige treslag, spesielt løvtrær, utsatt for tørkestress.

Askeskuddsyke er en soppsykdom som i Norge for første gang første gang ble observert i 2008. Den hissige soppen, askeskuddbeger, har ført til at ask er blitt rødlistet i flere europeiske land, deriblant Norge. Sykdommen er nå spredt over store deler av Østlandet, Sørlandet og Vestlandet. I 2013 har soppen spredt seg videre nordover gjennom Sogn og Fjordane og inn i Møre- og Romsdal. De nordligste funnene ble gjort på Sunnmøre.

På de overvåkede askebestandene på Østlandet økte andelen sterkt skadede og døde småtrær fra noen prosent i 2009 til over 60 (!) prosent i 2013. Kroneskadene hos de store asketrærne på overvåkingsflatene økte også i samme periode, og mer enn én tredel var sterkt skadet eller døde i 2013. På de overvåkede flatene på Vestlandet ble det i 2013 registrert en betydelig forverring i kronetilstanden hos de små asketrærne på to flater.

Mindre luftforurensning og barkbiller

Målinger viste en nedgang fra fjoråret når det gjelder langtransportert svoveldioksid og sulfater. Bakkenært ozon viste lave verdier, og aluminiumverdiene i jordvann er stabile og ligger under giftige nivåer.

Som tidligere er det Birkenes i Aust-Agder som er mest utsatt for langtransporterte forurensninger, noe som gjenspeiles i de relativt høye svovel- og nitrogenverdiene i barnåler målt på denne flaten. Vegetasjonen på samme sted viser redusert dekning av små levermoser og økt dekning av store bladmoser. Dette sammenfaller med observasjoner gjort i andre overvåkingsflater i eldre, norsk granskog og er blitt koblet til milde høster og noe lengre vekstsesong de siste årene.

Nivået av granbarkbiller var lavere i 2013 enn året før. Seljebladbiller har angrepet selje og andre beslektede arter i flere år i Midt-Norge. Det har vært en økning i skadeomfanget av disse.

Skogovervåkingen

Skogovervåking i Norge og andre land i Europa har blitt utført siden midten av 1980-tallet, med tidsserier som beskriver skogens helsetilstand i tid og rom og dokumenterer endringer i skogøkosystemet både på nasjonalt og europeisk nivå.

I Norge har Skog og landskap ansvaret for det nasjonale Overvåkingsprogram for skogskader (OPS), som er en del av det europeiske skogovervåkingsprogrammet ICP Forests.