Herlig tzatziki - laget av norsk slangeagurk.

Tid for fristende norsk slangeagurk

Nå er norsk slangeagurk på sitt beste.

Agurkens friskhet gjør den svært så attraktiv i matlaging, i alt fra salater og snacks til smoothies. Men også som forfriskende innslag i kalde sommerlige drikker, ifølge en pressemelding fra Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker (OFG).

- Agurk er faktisk en av de grønnsakene vi spiser aller mest av, nesten fem kilo for hver og en av oss i løpet av et år. Vi har dyrket dem her i landet siden 1600-tallet, og liten og stor liker agurker. Ja, vi kan nesten ikke klare oss uten den grønne, fine agurken, sier informasjonssjef Britt Kåsin i OFG.

Er perfekt i salater

Slangeagurk, cucumis sativus, har sine opprinnelige røtter i India. Den over 3000 år gamle kulturgrønnsaken vokser fortsatt vill ved foten av Himalaya.

Agurk spises som oftest som den er, som snacks, i grønnsaksalater og selvsagt i agurksalater. Slangeagurk kan gjerne severes i staver, alene eller sammen med andre grønnsaker, og gjerne med en dipp eller tzatsiki til.

Setter en piff på sjampanjen

At agurk er godt og anvendelig i smoothie er noe mange kanskje ikke tenker på, tror Kåsin. - Nordmenn drikker bare mer og mer smoothie, og agurk i smoothie smaker kjempegodt.

Også finhakket slangeagurk i sjampanjeglasset gir en ekstra piff når det skal sprudle på vårens og sommerens festdager. Singelfryste terninger av agurk i isbiter virker både kjølende og gir smak til vannet, gjerne sammen med litt sitron.

Agurk er mager kost med sine 10 kalorier pr 100 gram. Den inneholder mye vann, men likefullt noen A- og C-vitaminer, samt kalsium og jern.

Litt agurkfakta

Vi spiser 4,8 kg. slangeagurk per person i året.

Gjennomsnittlig årlig vekst de siste 10 år er 4,9 %.

Ca. 65 % av totalmarkedet for slangeagurk er norsk.

I 2013 ble det produsert 15.348 tonn norsk slangeagurk (mot 14.940 i 2012). Kilde: Grøntprodusentenes samarbeidsråd.

Det blir dyrket mest slangeagurk i Buskerud (Lier), Rogaland, Nord-Trøndelag (Frosta) og i Østfold.

Det omsettes slangeagurk i dagligvarehandelen for kr. 753 mill. inkl. mva. Dette er en økning på 5,1 % fra 2012. Kilde: Nielsen Norge.