Vintergrønn hekk i Solør

Lurte på noen planter som egner seg til hekk og som er vintergrønt? Blir minst 2 meter og vokser i Solør i Hedmark

Hilsen Kristian

Hei Kristian

Jeg anser Solør å ligge i herdighetssone 7, så det er begrenset med hekkplanter som kan innfri dine ønsker.

Vintergrønn hekk i sone 7 kan være Sibiredelgran - Abies sibirica. Det er ikke et typisk tre man bruker til hekk, da de vokser i juletreform, men hvis du planter de slik at de har litt luft imellom seg, vil de danne en flott hekk. Du vil være nødt til å klippe de, da de i full høyde kan bli opptil 10 m. Dette er en løsning hvor hekken ikke blir kompakt og tett. Trives under de fleste innlandsforhold.

Et annet alternativ kan være Buskfuru - Pinus mugo. Denne krever full sol for å bli fin. Bør plantes tett og hele tiden trimmes for å holde form - hvis du ønsker å forme den. Kan bli litt "utflytende og løs vekst" hvis den ikke trimmes, men blir flott hvis du bruker litt tid på den. Kan bli opptil 10 m i full høyde.

Utover dette har du Kvitgran - Pinus glauca. Dette er vel det som passer aller best til hekkplanting. Plant relativt tett og la den vokse til under årlig klipping. Treet blir opptil 20 m i full høyde.

Som du ser, dine ønsker krever en stor posjon innsats og tålmodighet, men legger du det til, vil du kunne få en flott hekk med tiden. Utfordringen er jo at vintergrønne vekster vokser sakte.

Jeg ønsker deg lykke til!

Med vennlig hilsen
Marit Næss Jørgensen

www.hageplanlegging.no