Ønsker hekk mot innsyn, men ikke tuja

Hei, jeg har et hagegjerde ut mot en vei hvor det i mange år har vært en tett hekk av tuja som har hindret innsyn. Denne ble sist vår brun, og i juni ble alle trærne fjernet (bortsett fra roten).

Spm 1: Disse røttene er store og tykke, er det mulig å få fjernet disse på en rimelig måte?

Spm 2: Tjuaene er på toppen av en skråning som nå ligger naken. Jeg ønsker å plante noe langs gjerdet som igjen skal hindre innsyn, men hva skal jeg velge? Helst noe hurtigvoksende og tett, og som blir ganske høy. Ny tuja er ikke aktuell.

Spm 3: Hva kan anbefales av grønt i skråning mellom hekk og plen?

Hilsen Marit

Hei Marit

Spm 1: Den billigste måten er vel å leie en liten gravemaskin og gjøre jobben selv alt. Høre om det finnes et stubbefresingsfirma i nærheten av der dere bor. Slike jobber blir fort dyre, da det er en tung jobb som må gjøres.

Spm 2: Jeg synes Grefsheimspirea er ganske fint, vokser relativt fort men blomstrer bare en viss periode. Hvis du ønsker noe som blomstrer lenge, kan du jo evt. velge en rosehekk av typen "Rosa Rugosa". Den trives i samme type jord som tujaene (sandholdig). Hvis ikke blomster er viktig for deg, er min favoritt "Alperips" som både kan vokse fritt eller formklippes. Dette er den første hekken som blir grønn om våren og har en frisk, flott grønnfarge sesongen igjennom. Den er nøysom og vokser også relativt fort.

Spm 3: Hvis det er en skråning hvor det ikke ønskes å bruke mye tid på, ville jeg plantet busker som stort sett klarer seg selv. Enten en kombinasjon av vintergrønt og blomstrende busker (f. eks. Krypbarlind og hvite Potentilla) eller bare Potentilla'er alternativt Nipponspirea. Et alternativ til vintergrønn Krypbarlind er Krypbiota en grei og billig løsning.

Håper du likte noen av alternativene mine og ønsker dere lykke til med beplantningen!

Vennlig hilsen
Marit Næss Jørgensen
www.hageplanlegging.no