DYRKE SELV: Tonje Bergh har skrevet en bok for alle som en drømmer om en liten hage, om det så bare er i en krukke. Boken Vakkert og spiselig i krukker og potter er myntet på alle som ønsker å dyrke nyttevekster, enten det er i vinduskarmen, på balkongen, terrassen eller i hagen. (Foto: Anne Line Biberg)

Ny hagebok for alle som vil dyrke selv

Du trenger ikke hage eller stor plass for å dyrke dine egne blomster og nyttevekster. Det meste kan dyrkes i potter og krukker, og det holder at du har en balkong eller en terrasse.

Interessen for å dyrke selv er økende, og man trenger ikke drivhus for å gro sine egne tomater. Et par potter i en solrik krok på terrassen gjør susen. (Foto: Svanhild Blakstad)

Tonje Bergh har i flere år vært daglig leder i Opplysningskontoret for blomster og planter og har sin falige bakgrunn fra Norges Landbrukshøgskole, nå NMBU. Nå debuterer hun som forfatter med en hagebok om spiselige vekster som kan dyrkes i potter og krukker.

– Dette er en bok for alle som drømmer om en liten hage - en hage som får plass i en krukke, skriver Bergh i forordet til boken.

Hun forteller at hun fikk ideen til boken på grunn av den økende interessen for det å dyrke selv, og da spesielt nyttevekster:

–Hjemmeproduserte grønnsaker, spiselige blomster, krydderurter, terrasseplanter og "urban growing" har fått stor oppmerksomhet i trendbildet de siste årene. Det ga meg ideen til å skrive en plantebok med en ny innfalssvinkel, sier Bergh.

Om forfatteren

Tonje Bergh har utdannelse innen plantevitenskap, grøntanlegg og design fra Norges Landbrukshøgskole/ NMBU og har vært daglig leder i Opplysningskontoret for blomster og planter. Hun har allsidig erfaring innenfor hage- og gartnerisektoren og har hatt faste innslag i radio og andre medier om stell av blomster og planter. I dag driver hun hagekonsulentfirmaet Plantmania.

Over 100 planter blir presentert i boka. Hver plante blir utførlig beskrevet, med informasjon om stell og dyrking og tips om hvordan du kan bruke plantene når du lager mat. Boka presenterer bilder av hver plante.

Budskapet er at i en og samme krukke kan du dyrke ting som både er spiselige og vakre. Mange stauder og sommerblomster kan brukes som pynt og ingrediens i matlagingen. Denne boka gir tips til vakre sammenplantinger i potter. Her er kreative kombinasjoner som solsikke, tomat og koriander, eller isop, sitronmelisse og bladlinje.

Boken gis ut på Kagge forlag og kommer i salg ca 25 februar.