Utvendig stilkræsj

Fortsettelse; har til nå kjøpt inn Japansk viftelønn, vårgyvel, Hostaer, og noen tradisjonelle sommerblomster. Syns det er vanskelig å velge planter. Har nå liten hage, er glad i blomster, men vil ikke at denne skal bli overfylt. Glad for svar og gode tips!

Hilsen Karine

Hei Karine

Nå kan jeg ikke finne meldingen din som dette er en fortsettelse av, men regner med at du ønsker innspill til planter i en liten hage.

Japansk Viftelønn og Hostaene trives i lett sur og moldrik jord.

Vårgyvel liker seg i næringsfattig, sandholdig jord.

Sommerblomstene regner jeg med er slike du skal ha i urner o.l.

Hvis du har en liten hage, og ønsker blomstring, skal du tenke "etasjer", dvs at du bruker høyden for blomstring istedetfor flaten. Jeg gir deg derfor forslag til blomster i forskjellige høyder som du kan kombinere, og så håper jeg det er dette du er på jakt etter i ditt spørsmål - som jeg bare har halvdelen av. :)

I kombinasjon med Viftelønnen (under og rundt), kan du sette vår og høstblomstrende løk. Hvis Lønnen er vinrød, kan du enten kombinere med kontrastplanter (Stormarikåpe i kombinasjon med Julistorkenebb som begge blomstrer gjennom sommeren) eller vinrøde planter som forskjelllige arter av Alunrot.

I kobinasjon med Hostaene bør du plante masser av vårløk, f.eks. Tulipaner, Ruteliljer, Krokus, Sneklokker, Perleblomster eller Scilla. Disse skal egentlig visne ned for at løken skal få tilbake sin næring, og da er det fint at de kan gjøre dette i ro og fred under Hostaene, som brer sine blader ut og skjuler de visne løkplantene.

Hvis du skal lage bed i tillegg, og ikke ønsker at det skal være overfylt, ville jeg satset på enkelte solitærplanter, som gjør mye ut av seg selv om det ikke er masser av de. Personlig synes jeg Ormedrue og Oktoberormedrue er flott. De blir høye, med nydelige blomster og har flott bladverk. Sats på en buskrose og kant for eksempel bedene med en lav "hekk" av f.eks. Krypmalurt eller Timian (evt. andre lave krydderplanter) alternativt Hornfioler som blomstrer gjennom hele sommeren. I tillegg synes jeg også at halvhøye Bregner er flotte i bed, som et bakteppe.

Jeg vet ikke om din hage ligger i full sol eller halvskygge, så du må også sjekke plantealternativene jeg har gitt deg i forhold til lysforholdene i din hage. Hvis jeg ikke har svart i forhold til hele ditt spørsmål, så må du gjerne sende inn hele spørsmålet på nytt igjen. :)

Med vennlig hilsen fra Marit Næss Jørgensen