Tar farvel med rennende slottsgrus

– Til neste 17. mai blir problemet med rennende grus en saga blott, sa fornyingsminister Rigmor Aasrud, da hun markerte anleggsstart for rehabiliteringen av Slottsplassen onsdag 22. mai.

Sammen med representanter fra Statsbygg, Det kongelige hoff, Riksantikvaren og Oslo kommune tok statsråden et siste farvel med den rennende grusen, som har vært et problembarn i en årrekke.

Og den værmessige rammen kunne ikke vært mer talende: I høljende regn  tok statsråden imot hage.no/Byggeindustrien og andre medier i forbindelse med at arbeidene nå er i gang. Den mye omtalte grusen rant i strie strømmer nedover Slottsbakken, slik den alltid gjør i regnvær.

– Dette skal det nå bli slutt på. Til neste 17. mai skal det gå tog over plassen her på nytt dekke, og da uten at grusen støver eller flyter avgårde, lovet statsråd Rigmor Aasrud. Hun er overbevist om at den nye løsningen vil bli bra.

Riksantikvaren opplyser førøvrig at det nye grusdekket vil være av samme type som man blant annet bruker i Botanisk Have i København.

Grus på avveie
Slottsplassen har lenge vært i svært dårlig forfatning. Kombinasjonen av løs grus, gammel asfalt under grusen og hellende terreng, gjør altså at store mengder grus kommer på avveie i regnvær. Dette skaper problemer med stygge hull og sprekker i plassen.

Slottsplassen og Slottsbakken skal det kommende året rehabiliteres. Arbeidene, som startet rett over pinse, ledes av Statsbygg i samarbeid med Det kongelige hoff, Riksantikvaren og Oslo kommune.

Nytt toppdekke og underlag
Slottsplassen skal få et toppdekke av stabilisert grus, som skal festes med et usynlig bindemiddel. Arbeidet har tre faser: Gammel grus og asfalt fjernes, nye bære- og forsterkningslag og nytt toppdekke legges og nytt dreneringssystem etableres.

Slottsplassen vil være stengt for publikum i anleggsperioden, fra 22. mai til oktober/november 2013. Plassen vil åpne igjen til Grunnlovsjubileet i 2014, melder Statsbygg.

Hele prosjektet har en prislapp på 90 millioner kroner, og det er anleggsgartner Steen og Lund som skal utføre jobben.

Les også:
Anleggsmaskinene inntar Slottsplassen