Frykter den norske humla ikke vil suse lenger

Naturvernforbundet har anmeldt et norsk selskap for import av utenlandske humler, som de frykter kan utkonkurrere de norske.

Naturvernforbundet har sammen med Samarbeidsrådet for biologisk mangfold (SABIMA) anmeldt Norgro for import av utenlandsk mørk jordhumle. Disse humlene brukes til pollinering av tomatplanter i drivhus.

– Vi mener import av utenlandske humler er et klart brudd på aktsomhetsplikten knyttet til naturmangfoldloven, sier Arnodd Håpnes, fagleder i Naturvernforbundet.

Frykter rømte humler

Loven sier blant annet at man skal gjøre det som er rimelig for å unngå skade på naturmangfoldet.

Ifølge Naturvernforbundet mener fagbiologer ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) at innførsel av fremmede humlearter medfører en høy risiko for norsk natur. Instituttet har frarådet norske myndigheter å tillate import av mørk jordhumle fra Belgia.

I tillegg til risikoen for at humlene kan ha med seg smittsomme parasitter og sykdommer, frykter Naturvernforbundet at de utenlandske humlene kan rømme fra drivhusene de settes ut i og blande seg med de norske humlene.

Da er det stor fare for at de kan spre genene sine i den norske humlepopulasjoner, og at de rømte humlene kan utkonkurrere de lokale humlene.

Forholdt seg til Mattilsynet

Norgro har holdt på med importen av humler i mindre enn ett år. Daglig leder Morten Torp sier at de har forholdt seg til de kravene myndighetene har stilt.

– Vi har registrert anmeldelsen, men mener at vi har forholdt oss til det Mattilsynet har bestemt om import av humler. Jeg vil ikke diskutere innholdet i anmeldelsen. Nå er det opp til politiet å etterforske, sier han til NTB.

Humlene blir brukt til å bestøve planter i tomatproduksjon.

– Disse humlene blir levert i hele bol, og gir større avlinger og jevnere og bedre kvalitet på tomatene enn norske humler, sier Torp.