Muggsopp i kornprodukter kan være farlig for barn

Norske kornprodukter inneholder muggsoppgifter som kan ha skadelige langtidseffekter, spesielt for barn. Mattilsynet er bekymret og skal igangsette tiltak for å senke nivåene av soppgift.

Mattilsynet ga Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) oppdraget med å gjennomføre en risikovurdering, og forsøk på gris har vist en negativ effekt på blant annet immunforsvar og reproduksjonsevne ved for stort inntak av muggsoppgift. Mattilsynet antar derfor at et for høyt inntak kan ha skadelige helseeffekter også hos mennesker, og spesielt barn, på lang sikt.

Mattilsynet bekymret
Ifølge rapporten spiser norske barn i ett- og toårsalderen for mye kornprodukter sammenlignet med sin lave kroppsvekt, og de får derfor i seg mer muggsoppgifter enn det som anses som trygt. Langvarig høyt inntak av muggsoppgift kan nedsette immunforsvaret og øke risikoen for nedsatt vekst.

– Rapporten viser at barn kan få i seg mer muggsoppgifter enn ønskelig. Det er ikke bra. Små barn har et mindre variert kosthold enn voksne. Dette kombinert med lav kroppsvekt gjør dem ekstra sårbare. Det er ikke snakk om noen akutt fare, men det gir likevel grunn til bekymring, sier sjef for seksjon for planter, økologi og genmodifisering i Mattilsynet, Are Tømmerberg Sletta. Medlem av VKMs faggruppe for forurensninger, naturlige toksiner og medisinrester, Gunnar Sundstøl Eriksen, understreker at det å overskride grensen for det som er et trygt inntak, ikke nødvendigvis fører til helseskade.

– Forsett med grøt og brød
Helsedirektoratet mener grove kornprodukter har så gunstige helseeffekter at det til tross for funnene i risikovurderingen fortsatt må ha en sentral plass i det daglige kostholdet.

– Det er ikke grunnlag for å endre de nasjonale kostrådene verken for barn eller voksne som følge av rapporten, sier fungerende divisjonsdirektør Henriette Øien i Helsedirektoratet.

De nasjonale anbefalingene sier at voksne bør spise en mengde grove kornprodukter som tilsvarer cirka fire grove brødskiver eller to porsjoner havregrøt per dag.

Overvåker nivået
Muggsoppgiften dannes i kornet under vekstsesongen eller under lagring, og den finnes i små mengder i alle korn og kornprodukter. Mattilsynet har overvåket mengden muggsoppgifter i korn siden 1990, og de siste årene har nivået økt på grunn av det våte klimaet.

– Vi er i gang med planleggingen av et nytt flerårig overvåkingsprogram på korn og kornprodukter, og rapporten fra VKM er et viktig grunnlag for arbeidet videre, opplyser seniorrådgiver Birgitte Lyrån i Mattilsynet til NTB.

Økologiske metoder
VKM anbefaler andre kornprodusenter å blant annet bruke metodene fra økologisk produksjon, som tidligere har vist å ha lavere nivåer av soppgifter, og øke jordbearbeidingen for å redusere innholdet av muggsoppgifter i kornet.