Foreslår forbud mot nattjakt

Økokrim foreslår forbud mot å jakte mellom klokken 21 på kvelden og 5 om morgenen.

 

– Vi mener man med enkle grep kan få et regelverk som både setter klare begrensninger på muligheten til å utøve jakt under dårlige lysforhold, og som lar seg håndheve, sier førstestatsadvokat Hans Tore Høviskeland i Økokrim til Adresseavisen.

Han mener det bør være mulig å innføre et jaktforbud mellom for eksempel klokken 21.00 og 5.00, samt å få en «vær varsom-plakat» for all jakt i den mørke delen av døgnet.

Direktoratet for naturforvaltning (DN) ønsker også et strengere regelverk for nattjakt for å sikre human jaktutøvelse. En egen arbeidsgruppe er oppnevnt for å vurdere behovet for nye regler. Gruppen startet arbeidet i våren 2009, men har ennå ikke blitt enig om et forslag til hvordan de nye reglene bør utformes.

I arbeidsgruppen sitter representanter for skognæringen, jegerne, Fylkesmannen i Møre og Romsdal, Norsk Kennel Klub, Statens naturoppsyn og DN.

– En mulighet er å innføre et forbud mot jakt mellom to klokkeslett, en annen å innføre tydelige retningslinjer for hvordan jakt skal utøves i den mørke delen av døgnet. Vi vil arbeide videre med dette på grunnlag av innstillingen fra gruppen, sier prosjektleder Ingebrigt Stensaas i DN.

I overkant av halvparten av all hjort som felles i Norge, blir felt etter mørkets frembrudd. Dette utgjør nærmere 20.000 hjort på årsbasis.

– Problemet med jakt i mørket er at det kan bli vanskelig å finne viltet. Man risikerer at dyret blir liggende lenge før det blir funnet. Dette er ikke forenlig med en human jaktutøvelse, sier Stensaas. (©NTB)