Sparepærer kan avgi farlig stråling

Sparepærer stråler mer enn vanlige lyspærer, viser forskningsresultater fra Sveits. Forskerne anbefaler folk å holde seg minst 30 centimeter unna pærene.

Det er ITIS-instituttet i Sveits som slår fast at sparepærer avgir farlig stråling, melder TV 2.

Forskerne har undersøkt effekten av pærenes elektromagnetiske felt på mennesker. Når strålingsnivået overskrider 50 ganger av grenseverdiene, kan det oppstå akutte nerve- og muskelskader som for eksempel kan utløse hjerteflimmer, men alle de testede pærene lå godt under grenseverdiene.

Strålingen øker imidlertid jo nærmere man oppholder seg pærene, og forskerne oppfordrer derfor folk til å holde minst 30 centimeters avstand til sparepærene. Dessuten kan den ultrafiolette strålingen være skadelig for huden, skriver nettutgaven til den danske avisen Ekstra Bladet.

Forskningsresultatet er viktig selv om det ikke foreligger akutt strålingsfare for mennesker, opplyser seksjonssjef Mirjana Moser ved det sveitsiske folkehelseinstituttet. Langtidseffekten av strålingen er det derimot for tidlig å si noe om, forklarer hun.

– Det finnes ingen målbar risiko i dag, men vi kan ikke garantere at mennesker ikke blir syke om 20 år på grunn av stråling, sier Moser.