Gjennombrudd for norsksvensk energimarked

Nå blir det grønt energi-samarbeid mellom Norge og Sverige?

Olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp) mener at samtalene med sin svenske statsrådskollega i helgen nærmest har vært et gjennombrudd på ferden mot et norsksvensk «grønt» energimarked.

- Ja jeg vil si det. Det som nå kommer til å skje i de nærmeste ukene er at embetsfolk både på svensk og norsk side vil sette seg sammen og gå igjennom både målsettinger og tekniske løsninger på systemet. Prosessen vil bli fulgt svært nøye fra politisk hold i begge landene, sier Haga til Dagens Næringsliv.
Fram til helgens møte med Sveriges næringsminister Maud Olofsson har landenes regjeringsmedlemmer kun sagt at det er åpnet for sonderinger om mulige nye forhandlinger om et felles system for såkalte grønne sertifikater. Systemet bidrar til økt produksjon av ren og fornybar energi.

Mens svenskene har systemet allerede, har Stoltenberg-regjeringen lenge ønsket å knytte seg til det samme systemet og etablere et felles marked for grønne sertifikater mellom Norge og Sverige. Da forhandlingene strandet vinteren 2006 så det mørkt ut for planene.

Men etter helgens samtaler er partene klare til å gå inn i konkrete drøftinger, sier Åslaug Haga.

Etter at EU la fram sitt direktiv om satsing på fornybar energi forrige uke, må ikke bare Sverige, men også Norge regne med tøffe krav til reduksjoner i CO2-utslippene i årene som kommer.