Dusjvannet skal gjenvinnes

Enorme mengder varmtvann fra dusjer, vaskemaskiner og utslagsvasker renner uutnyttet rett i avløpet. Nå skal varmen gjenvinnes.

- Jeg vil grovt anslå at energien fra spillvannet tilsvarer rundt 15 prosent av de cirka 82 terrawattimene norske bygninger bruker i et normalår, sier energirådgiver Torben Søraas i Enova SF, Enovas svartjeneste.

Teknologisk Institutt har deltatt i et europeisk forskningsprosjekt som har funnet en metode for å gjenvinne energien fra spillvannet. Etter tre års forskning og utvikling nærmer prosjektet seg slutten.

- Vi har bevist at det er økonomisk gjennomførbart å trekke varme ut av avløpsvannet og bruke det til oppvarming igjen, sier Øystein Luktvasslimo i Teknologisk Institutt.

Teknologien er døpt Low Heat, og Teknolgisk Institutt har stått for det meste av forskningen og utviklingen sammen med britiske Pera og spanske Aimplas. Fra Norge har også rørleggerbedriften K. Lund bidratt, som et av flere firmaer som har vært med på produktutviklingen.

Foreløpig er målgruppen hoteller og andre store enheter, men privathusholdningene er målet på lengre sikt.

Hentet tilbake 85 prosent

Pera har testet metoden på forskjellig husholdningsutstyr. For avløpsvann fra dusjer har man klart å gjenvinne opp til 35 prosent av varmen, mens for vaskemaskiner har andelen vært helt oppe i 85 prosent.

- I flere tiår har forskere lekt med tanken på å utnytte energien i varmen som i dag går rett i kloakken, men forsøkene har hittil vist seg å være for kostbare. Med energieffektivisering og miljøvern tilbake på dagsordenen, har vi tro på at dette prosjektet vil bli vekke oppmerksomhet, sier Luktvasslimo.

Når varmt vann renner gjennom avløpsrørene, blir det ledet inn i et kretsløp der det varmer opp husets friske vann ved hjelp av Low Heat-teknologien.

- Dette skjer selvfølgelig uten at spillvannet blandes med det friske vannet. De to kretsløpene er helt atskilte, sier Luktvasslimo.

Systemet er ikke mer komplisert enn at det kan installeres av en vanlig rørlegger, ifølge de som har laget det.

Utviklerne av Low Heat har nå søkt om patent på teknologien.

Mye strøm til vann

EU har satt som mål å redusere CO2-utslippene med 20 prosent innen 2020. Å begrense energien som går til oppvarming av bolig og boligens vann, er et viktig bidragsyter. I Norge bruker for eksempel privathusholdningene 20 prosent av strømmen på å varme opp vannet, ifølge Enova.

- Norge har det nest høyeste elektrisitetsforbruket per innbygger i verden, bare slått av Island. Det er en utvikling vi må endre, særlig fordi vi bruker så mye høyverdig elektrisitet til oppvarming av rom og til varmtvann, sier Søraas i Enova SF.

Varmegjenvinning av avløpsvann er i dag lite utbredt, spesielt i boliger. Men i de siste årene har noen lavhusenergiprosjekter satset på varmepumpe knyttet til avløpsvannet.

- Generelt er disse systemene i dag for dyre til å være lønnsomme i småhusprosjekter. Lønnsomheten for gjenvinning av avløpsvann er nok størst for store dusjanlegg i skoler og offentlige svømmehaller, sier Søraas.

Low Heat har hatt et totalt budsjett på15 millioner kroner i utviklingen, en del av dette har vært EU-støtte. Prosjektet har allerede vakt oppsikt i England, der det i fjor var kandidat til den miljøprisen ''UK National Energy Efficiency Award''.

- Potensialet er stort dersom Low Heat klarer å gjenvinne så mye av energien i spillvannet som de sier, sier Søraas.