Ekstremvær påvirker samfunnet

Klimaendringene er dokumentert gjennom forskning og målinger. Endringene skjer her og nå, i alle verdensdeler. De siste årene har vi i Norge opplevd flere tilfeller av ekstreme værhendelser.

 

 

Svært sterk vind, store og konsentrerte nedbørmengder og rekordhøy stormflo. Denne uken møtes eksperter og representanter for offentlig forvaltning, næringsliv og media for å utveksle informasjon om ekstremvær i lys av klimaendringene.
Den 24. og 25. september arrangerer Meteorologisk institutt og programmet NorACIA v/Norsk Polarinstitutt et seminar om klimaendringer i norsk Arktis (Nord-Norge, Svalbard og Barentshavet/Norskehavet). Spørsmålet som skal belyses er hvilke konsekvenser ekstremvær kan ha for samfunnet. Hva vil skred og ras og flom ha å si for morgendagens samfunn? Hvordan vil klimaendringene påvirke skipstrafikken i nord? Hvilke risikovurderinger må gjøres, og hvilke forholdsregler må vi ta framover?

NorACIA er en arena for å utveksle kunnskap, og seminaret samler eksperter for å diskutere med representanter for nasjonal sikkerhet, landbruk, transport, media, forsikring og andre bransjer. På denne måten skapes bevissthet og et kunnskapsbasert nettverk. Ved å få nærmere kjennskap til hvilke retninger utviklingen kan komme til å gå i, vil forskjellige bransjer - og dermed samfunnet som helhet - bedre kunne tilpasse seg utfordringene ved et klima i rask endring.