Viktig hvileskjær

Det at Norges Bank ikke økte renten nok en gang, tror vi var et meget fornuftig valg. At man i tillegg signaliserer at vi vil få en lavere rentebane er også viktig. Faren var nå overhengende for at den psykologiske knekken i boligmarkedet kunne komme. Da er det viktig å roe ned.

 

I USA ser vi at renten faktisk blir satt ned for å dempe faresignalene. Selv om man nå sier at styringsrenten i Norge i denne omgang ikke kommer over 5,25 prosent (Det var tidligere antydet 5,75 prosent), tror vi faktisk at muligheten for at renten kan bli satt ned fra dagens nivå på 5 prosent, er like stor som om renten blir satt opp til 5,25 prosent.

Mye av uroen skyldes alle råtne boliglån i USA. Spekulasjon og grådighet synes aldri å gå av moten. Det at også norske kommuner har vært med å spekulere i slike utlån er helt forkastelig. Nå må kommunene snart lære. Det å spekulere med skattebetalernes penger på denne måten burde vært oppsigelsesgrunn for den som begir seg på slike eventyr spør du oss.

Ellers håper vi på mer edruelighet også i den norske boligbyggingen. Det er ikke tvil om at vi i den oppgangskonjunktur vi nå har hatt, kanskje har drevet det litt for langt. Mange har mye penger, men man skal ikke bygge med tanke på at alle har mye penger. Det er opplagt mange luksusleiligheter som nå kan bli solgt på billigsalg. Håpet er at det er spekulantene som taper på det.