Mange dødsbranner hittil i år

I 2012 hadde Norge det laveste tallet på branndødsfall på flere tiår. Med ni omkomne og én fortsatt savnet etter branner i uka som har gått, har det blitt en dyster inngang på 2013.

I hele fjor omkom 39 personer i brann. Bare den siste uka har ni personer omkommet i brann. I tillegg er én person savnet.

– Januar ser dyster ut, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening til NTB.

Desember måned er statistisk sett den verste måneden med i gjennomsnitt ti omkomne de siste årene, selv om januar tradisjonelt sett også har vært en måned med mange boligbranner og dessverre mange omkomne.

– Og det har nok en sammenheng med sterk kulde og kraftig fyring, sier Kalheim, som sier de ser at antall boligbranner øker i kuldeperioder.

Tre uidentifiserte

Politiet opplyste søndag formiddag at de har funnet tre uidentifiserte personer etter en husbrann i Nord-Odal i Hedmark natt til søndag. En kvinne og hennes to barn skal ha vært hjemme da brannen oppsto.

Onsdag mistet en kvinne i 50-årene livet i en brann i en enebolig nord for Namsos, mens en person ble funnet død i en nedbrent hytte ved Sjona i Rana. Torsdag omkom en 87-årig mann på sykehuset etter en boligbrann i Sandnes i Rogaland.

En 76 år gammel kvinne er fortsatt savnet etter en brann i hovedhuset til et tidligere småbruk i Tjølling i Vestfold fredag. Lørdag ble to personer, trolig en kvinne i 50-årene og hennes datter i 20-årene, funnet døde i et brennende hus på Hønefoss. De to skal obduseres for å fastslå dødsårsak og identitet.

Lørdag kveld omkom en kvinne i 50-årene i en brann på Manglerud i Oslo. 4. januar ble en død mann funnet i brannruinene på Finnsnes i Troms.

Overbelastet

Kalheim presiserer at brannårsakene til alle dødsbrannene i år ikke er kjent, og at det er politiet som etterforsker enhver brann.

– Men vi vet at i de kalde periodene og rundt høytider øker antall branner, og dessverre også branndøde, sier Kvalheim. Han legger til at det i kuldeperioder fyres så kraftig at det elektriske anlegget kan bli overbelastet. Dette skjer gjerne i eldre boliger hvor det elektriske anlegget ikke er dimensjonert for dagens strømforbruk.

– I verste fall kan et overbelastet anlegg føre til brann, sier han.

Kalheims råd er å ta en tur i sikringsskapet og legge hånden forsiktig på sikringene.

– Er de så varme at de er ubehagelige å ta på, er det grunn til å redusere strømforbruket, sier Kalheim. (©NTB)