Norge gir klimaet førstehjelp

Regjeringen styrker innsatsen mot såkalte kortlivede gasser som svart karbon og metan. Det er særlig nordområdene som trenger førstehjelp mot disse gassene for å bremse issmeltingen.

– Mer enn 25 land har sluttet seg til dette arbeidet, og stadig nye kommer til. Dette dreier seg om konkret handling som forholdsvis raskt kan ha positiv virkning for både helse og miljø. Slike tiltak erstatter ikke Kyoto-2-prosessen, som har 2020 som neste milepæl, men kommer i tillegg, sier miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) til NTB.

Norge har bevilget 12 millioner kroner for å bidra til et sekretariat i Paris for denne alliansen av land, som også inkludere USA. Solhjell sier det norske engasjementet vil vokse i takt med at flere land slutter seg til.

USA har ikke undertegnet Kyoto-avtalen, men går med i det mindre formaliserte og juridisk forpliktende arbeidet for å kutte utslippet av sot og metan.

– CO2 lagres i atmosfæren i opptil 100 år. De kuttene vi får til på dette området, ser vi ikke effektene av før om svært lang tid. Metan derimot har ti års lagringstid, og sot er nede i tre uker. Reduksjon i disse utslippene vil raskt gi positiv effekt, sier Solhjell. (©NTB)