Statoil-bygget får internasjonal arkitekturpris

Kontorbygget på Fornebu hedres for fleksibilitet, ikonisk konstruksjon og brukervennlighet.

Bygget, som er tegnet av norske a-lab for IT Fornebu, gikk til topps i klassen ”Commercial Sector” i WAN Awards 2012.

WAN Awards deles ut av World Architecture News (WAN), som av mange regnes som et av verdens viktigste arkitekturnettsteder.

Internasjonal begreistring
Prosjektet konkurrerte med kandidater fra Hong Kong, Doha, Abu Dhabi, Los Angeles og Silicon Valley i samme kategori. En av forhåndsfavorittene var NASAs roterende “Sustainability Base” i Silicon Valley, av McDonough + Partners, som kun trenger elektrisk belysning 40 dager i året.

Ifølge WAN ligner ikke Statoil-bygget et typisk kontorbygg. I forhåndsuttalelser har juryen kommentert at listen med de nominerte viser at næringsbygg er en type bygninger som stadig redefineres som typologi.

Stolt over å dele prisen
Prisen deles for beste ferdigstilte kommersielle bygning 2012 med kontorbygget Cannon Place i London, tegnet av Foggo Associates (UK).

– Det er ærefullt å dele en slik internasjonal pris med erfarne arkitekter som vi beundrer og har blitt inspirert av i lang tid, sier arkitekt i a-lab, Charlie Marsden.

Det eneste norske bygget som tidligere har mottatt en pris fra WAN, er Operahuset i Oslo tegnet av Snøhetta.

– Leselig og fleksibelt
Statoil-bygget hedres for sin ikoniske leselighet og romlige fleksibilitet. Ifølge juryen er konstruksjonen, med sin fleksible innredning og dramatiske utkragninger, spesielt interessant.

– Bygget er svært arealeffektivt. Det ”gjør jobben” og er på samme tid flott arkitektur å arbeide i, poengterer juryen.

– Sammenheng mellom helhetlig konsept og detaljer er et resultat av at vi har hatt et spesielt godt samarbeid med byggherre og totalentreprenør. Dette har vært en forutsetning for det juryen kaller ”leselighet” og for de teknologiske nyvinningene i bygget, sier partner i a-lab, Odd Klev.

A-lab er stolte over at juryen trekker frem fleksibiliteten og multifunksjonaliteten i bygget. Det er et viktig bærekraft-kriterium å bygge for fremtidens ukjente behov, i stedet for å måtte rive og bygge nytt.
Juryen mener også at bygget utmerker seg for sin tilpasning på tomten. De påpeker at bygget ligger der det tidligere var parkeringshus for gamle Fornebu flyplass og at denne plassen nå utnyttes på en måte som skaper åpne uterom og en stor offentlig park mot landskapet i Oslofjorden. For å begrense arealbruken på bakken er bygget delt opp i fem volumer som er luftig stablet med avanserte utkragninger.

Merverdi til omgivelsene
- Eiendomsutvikling er langsiktig investering i livskvalitet. Det er et spørsmål om ikke bare å ta seg til rette i terrenget, men også om å gi noe tilbake til omgivelsene. Som eiendomsutviklere skal vi også levere merverdi til omgivelsene i form av god arkitektur, bygg som tåler kritisk analyse i forhold til miljø, energibruk og samhandling mellom mennesker. Denne prisen er et synlig bevis på at vi har lyktes med det og vi er stolte over at Statoilbygget har fått denne utmerkelsen, sier administrerende direktør i IT Fornebu, Kjell Kalland.

Demokratisk formsvar
Arkitekt og byggherre–har vært opptatt av å lage en planløsning som kan tilpasses til ulike leietakeres individuelle og prosjektbaserte behov. Hele kontorbygget har mulighet for å bli delt opp i enheter ned i 3x3 meter, hver med tilgang på strøm, ventilasjon og lys.

Bygningskroppen er satt sammen av fem hovedelementer som henvender seg i ulike retninger mot fjorden og landskapet omkring. Byggets form svarer på det demokratiske prinsippet om å gi alle brukerne av bygget gode arbeidsforhold med rike lys- og utsiktsforhold.

Det sentrale atriet er dekket med et avansert ”propellformet” glasstak, som det første i sitt slag i Skandinavia. Dette atriet med trappetårn i midten er det sosiale sentrum i bygget, som alle må gjennom på vei til og fra arbeidsplassene sine. Slik skapes uplanlagte møter og utveksling som Statoil som kunnskapsbedrift ønsket seg.

Statoil-bygget vant også tittelen ”Best Future Commercial Building” i World Architecture Festival 2009.

Les Byggeindustriens prosjektomtale av bygget her

Se video fra bygget her