Hæhre-kritikken og Statens vegvesen

Vi merker oss at Statens vegvesen ikke har funnet noe kritikkverdig etter at Albert Kr. Hæhre på bygg.no gikk kraftig ut om at utenlandske entreprenører omgår norske arbeidstidsbestemmelser m v. Kritikken fortsetter likevel.

For vår egen del har vi fått en rekke tips som bekrefter det Hæhre sier, men problemet er at de aller færreste våger å stå frem i redsel for å miste oppdrag.

Vi vet at denne saken er blitt tatt på stort alvor i Statens vegvesen. Dette er for øvrig en av de mest leste sakene vi har hatt på bygg.no på lange tider.

Denne debatten føres ikke bare i Norge, men vi vet at tilsvarende kritikk også er kommet frem i de andre nordiske landene. I Danmark har det vært mye mediefokus på tilsvarende saker. Den danske fagbevegelsen har også engasjert seg sterkt. En av de danske entreprenørene som er i søkelyset er E. Pihl & Søn som nettopp har fått en stor jobb av Statens vegvesen. Det gjelder en større vei- og tunnelentreprise på Hålogalandsbrua. Det danske entreprenørselskapet hadde laveste pris – og fikk dermed jobben. Om noen av de andre aktørene vil bruke klageadgangen deltakerne i konkurransen har etter forskrift om offentlige anskaffelser, gjenstår å se. En slik klage må meddeles vegvesenet innen 28. desember 2012.

I Byggeindustrien er vi selvsagt veldig opptatt av å få håndfaste tips i slike saker.