Rambøll og Cubus vant arkitekturpris

Sammen med Arkitektgruppen Cubus er Rambølls arkitekter tildelt Bergen kommunes Arkitektur- og byformingspris for 2012 for prosjektet «Ny-Krohnborg - senter for oppvekst, idrett og kultur».

Arkitektur- og byformingsprisen tildeles bygg og anlegg som i samspill med omgivelsene tilfører stedet nye kvaliteter i innhold, formgiving og materialbruk.

- Det er veldig inspirerende å motta en så betydningsfull anerkjennelse av vårt arbeid, sier Lars Jarle Nore, som har vært Rambølls fagansvarlig for prosjektet i program- og konseptfasen. Han understreker det gode samarbeidet med Arkitektgruppen Cubus, som hadde den opprinnelige konseptideen for prosjektet.

Ny-Krohnborg – fra verneverdig skole til moderne bydelssenter
Ny-Krohnborg skole er omskapt og videreutviklet til et moderne bydelssenter med skole, barnehage, idrettshall og kulturhus som samspillende hovedelementer.

- I tillegg til teknisk rehabilitering og opprustning, er det verneverdige skoleanlegget fra 1924 ombygget og tilpasset dagens undervisningsformer i tråd med Kunnskapsløftet og Bergen kommunes skolebruksplan. Konseptutviklingen og ombyggingsarbeidene har skjedd i nært samarbeid med Byantikvaren. Det har vært et krevende, men også spennende oppdrag for oss, forklarer Rambølls fagansvarlige arkitekt i detalj- og gjennomføringsfasen, Arnt Mandrup.

Thale Bjørnerheim i Arkitektgruppen Cubus har ledet arkitektfellesskapet. Arkitektgruppen Cubus har også vært landskapsarkitekt for prosjektet. Rambøll har hatt totalrådgivingsavtale med Bergen kommune på prosjektet med Åge Dyngeland som prosjekteringsleder.

Kulturhus og idrettshall
I prosjektet inngår et nytt bydelskulturhus med et bredt tilbud til alle aldersgrupper og tilpasset bydelens flerkulturelle miljø. Kulturdelen inneholder blant annet en fleksibel storsal, øvings- og aktivitetsrom, mediatek og nærmiljøkafe.

En ny idrettshall er bygget under eksisterende skoleplass og tett inntil det eksisterende verneverdige bygg. Dette har vært en krevende byggeteknisk oppgave.

Rambøll har vært ansvarlig for prosjektering av alle ingeniørfagene – byggeteknikk, VVS-teknikk, elektroteknikk og IKT, brannteknisk og akustisk prosjektering.

Kontrast
Thale Bjørnerheim sier at det arkitektoniske hovedgrepet har vært å lage et nytt bygg som står i kontrast til den tunge murbygningen i det eksisterende bygget.

– Det nye bygget er en tilføyelse til det eksisterende, med god dialog mellom gammelt og nytt. Nybygget er transparent og har god utsikt. Det var veldig viktig å skape et bygg som er åpent og inviterende og viser hvilke aktiviteter det rommer. Bygget skal ikke bare være skole, men også et torg for bydelen. Vi ønsker at alle skal ha et forhold til bygget. Vår største utfordring med nybygget var at tomten var i knappeste laget for det romprogrammet som skulle inn i bygget, samt at det ligger mellom et murbygg og en gate.