Eksperter slakter Lambda-bygget

Lambda-bygget er fullstendig uegnet som nytt Munch-museum, mener konservatorer ved Norsk Folkemuseum. Uegnet byggemateriale og dårlige lysforhold vil føre til høye driftskostnader.

Konservatorene mener at Lambda er så uegnet for bevaring av kunst at det må brukes store ressurser på regulering av lys, fukt og temperatur, skriver Klassekampen.

Konservatorene mener at faglige argumenter har vært omtrent fraværende i debatten rundt det omstridte bygget, og føler nå et behov for å rope varsku.

– Hvis Oslo kommune vil velge et vakkert bygg over et godt museumsbygg, så må man også være villig til å bruke flere penger på å bevare maleriene, sier malerikonservator Lone Ørskov.

Ekspertene er enige i at det er behov for et nytt bygg, men mener at Lambda-bygget vil gi svært høye driftskostnader.

– Man burde nå bygge et museum som er gjennomtenkt i valg av materiale og form slik at Munch får et bygg som museet kan leve med i lang tid, sier sjefkonservator Frederikke Bang Lysgård.

Konservatorene peker på at Munch-museet har en veldig skjør samling som krever svært stabilt inneklima med spesielle luft- og lysforhold, noe de mener Lambda ikke har.

I finansieringen av Lambda legges det opp til at en dobling av publikumsinntektene skal kunne kompensere for de høye vedlikeholdsutgiftene. Konservatorene ved Norsk Folkemuseum tror det målet blir vanskelig å oppnå ettersom bygget er planlagt uten parkeringsplasser på tomten.