Regjeringen vraker bussforslag

Regjeringen skrinlegger forslaget om å begrense utenlandske turistbussers virksomhet i Norge. Årsaken er at det bryter med EØS-avtalen.

Daværende samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) varslet i fjor, etter en lengre høringsrunde, en ny forskrift om såkalt personkabotasje for utenlandske busselskaper.

Meningen var å begrense utenlandske busselskapers virke i Norge, for å beskytte norske busselskaper og forhindre sosial dumping.

I februar i år ble forskriften utsatt i påvente av en avklaring i forhold til EØS-avtalen, og tirsdag skriver Dagens Næringsliv at samferdselsdepartementet har lagt forslaget i skuffen.

I et brev sendt mandag til alle berørte aktører, skriver departementet blant annet at «det er klargjort at en slik fortolkning av midlertidig kabotasje som det er snakk om her, ikke vil være forenlig med EØS-avtalen. På denne bakgrunn vil departementet ikke gå videre med forslaget».

– Dette er en seier for både oss og for distriktsreiselivet, sier Hilde Charlotte Solheim i arbeidsgiverorganisasjonen Virke, som fra starten av mente at forskriften ville bryte med EØS-reglene.

Reiselivsnæringen var imot forslaget fordi de fryktet konsekvensene hvis utenlandske busselskaper ble presset ut av markedet, mens bussnæringen var for en slik regulering nettopp på grunn av den økte konkurransen.

Jon H. Strordrange i NHO Transport sier at han tar beslutningen til etterretning og forstår at Norge må holde seg til inngåtte internasjonale avtaler.