Opposisjonen roser byggenæringens ROT-samarbeid

Håper byggenæringens aksjonsgruppe kan få fart på ROT-fradragsdebatten. Men i regjeringslokalene er det stille.

Torsdag gikk flere store organisasjoner i byggenæringen sammen for å jobbe for et norsk ROT-fradrag etter svensk modell. Målet er å svekke de useriøse aktørene og få bukt med et stadig økende svartarbeid-problem.

Initiativet roses nå av Fremskrittspartiet, som så sent som i sommer fikk nedstemt et forslag i Stortinget om å innføre et slikt fradrag.

– Jeg er ikke imponert over regjeringen, og synes de har litt for enkle argumenter til hvorfor dette ikke skal være en god løsning i Norge. De henger seg opp lavmålsargumenter som at de rike skal få mer, i stedet for å se på kjernen i hva dette handler om, nemlig hva slags arbeidsliv vi ønsker å ha, sier stortingsrepresentant Laila Marie Reiertsen til Byggeindustrien.

I 2008 innførte svenske myndigheter et fradrag i skatt for den som engasjerer noen til å utføre rehabilitering, oppussing eller tilbygg (ROT) på boligen sin. Hovedbegrunnelsen var å trygge og skape nye arbeidsplasser i byggenæringen. Resultatet er ifølge Byggenæringens landsforening at svart arbeid så å si forsvunnet er fra det svenske markedet.

– Vi bør lytte til de gode erfaringene de har hatt i Sverige, der til og med fagforeningene sier ja takk til ordningen. For dagens regjering og med de båndene de har til fagbevegelsen, burde det veie tungt, mener Reiertsen.

Hun tror fordelene med et fradrag vil være mange.

– Det handler selvsagt om å bekjempe svart arbeid, og skape en kultur for å handle hvitt. Men det handler også om å skape nye arbeidsplasser i byggenæringen og sørge for at de som jobber i bransjen får de rettighetene de har krav på, sier Reiertsen.

Det er Byggenæringens landsforening som har etablert samarbeidet med Norske rørleggeres landsforening, Oslo håndverk og industriforening, Bygningsgruppen i Bergen, Håndverkerforeningen i Trondheim og Maler- og byggtapetsermesternes forbund.

Reiertsen håper aksjonsgruppen vil få fart på ROT-fradragsdebatten på ny.

– Vi applauderer alle som vil være med på dette, og jeg tror initiativet kan ha en effekt. Det sies gang på gang i festtaler at vi må se dit hvor kompetansen ligger, og det er nettopp det vi har gjort. Nå bør regjeringen gjøre det samme, mener Reiertsen.

Regjeringen og Kommunal- og regionaldepartementet ønsker ikke å kommentere verken ROT-fradrag eller byggenæringens aksjonsgruppe, utover at ROT-fradrag ikke er en aktuell problemstilling per dags dato.