Statsråden bekymret for mengden svart arbeid i byggenæringen

Statstråd Inga Marte Thorkildsen (SV) håper et utvalg av standardkontrakter fritt tilgjengelig på nett vil styrke forbrukerne og stikke kjepper i hjulene for useriøse aktører. (Saken er oppdatert).

Onsdag lanserte Inga Marte Thorkildsen, Byggenæringens landsforening og Standard Norge standardkontraktene syv standardkontrakter som nå blir liggende fritt tilgjengelig for forbrukerne på nett.

Målet er å skape større trygghet for de som pusser opp hjemme eller bygger hus eller hytter.

– Vi vet at standardkontrakter er viktige virkemiddel for å skape mer trygghet for forbrukerne, men også for å oppnå mer seriøsitet i næringen. Vi har undersøkelser som viser at forbrukertilfredsheten på dette området er lav, og da er vi nødt til å gjøre noe, sier Inga Marte Thorkildsen til Byggeindustrien.

Hun er bekymret for omfanget av svart arbeid i næringen.

– Det er også urovekkende at signalene som kommer fra næringen selv tyder på at mengden svart arbeid ser ut til å øke. Da må vi i alle fall ty til grep som det er lett å gjøre noe med, og da er gratis standardkontrakter på nett ett av de grepene, legger Thorkildsen til.

Direktør for næringspoiltikk og kommunikasjon i BNL, Audun Lågøyr, er glad for at standardkontrakter for bygg blir lettere tilgjenglig for forbrukerne.

– Forbrukerstatsråden fortjener ros i dag. Dette er en sak som BNL har jobbet med i lang tid og vi synes det er veldig bra at de frikjøper kontraktene. Det er viktig for å få ryddige forhold, unngå konflikter på byggeplass og ikke minst så er det ett av flere tiltak mot svart arbeid, sier Audun Lågøyr.

Han mener det blir viktig å få på plass enda flere virkemidler for å få bukt med svart arbeid på norske byggeplasser.

– Standardkontraktene er et steg på veien, og vi skal gjøre vårt for at våre medlemmer tar dem i bruk. Men så må vi også jobbe videre med andre tiltak som for eksempel tilsyn på rehabiliteringsmarkedet, sier Lågøyr.

Han legger ikke skjul på at ROT-fradrag er ett av de virkemidlene BNL svært gjerne ser blir innført i Norge.

– I Sverige, der de har positive erfaringer med et slikt fradrag, sier vår søsterorganisasjon at svart arbeid så å si er forsvunnet. En undersøkelse der 2.500 bedrifter deltok, sier kun tre prosent at det er vanlig eller svært vanlig at de blir spurt om å gjøre ting svart. For tre år var tilsvarende tall 45 prosent, sier Lågøyr.

Men Inga Marte Thorkildsen ville onsdag ikke begi seg ut på ROT-fradragsdebatt på byggeplassen på Nordstrand.

– Dette er ikke mitt domene, og jeg skal være svært forsiktig med å mene for mye om akkurat det. Men det jeg kan si er at jeg er opptatt av å skaffe erfaringer og lære av virkemidler som er tatt i bruk i andre land, sier Thorkildsen.