Ja til regulering av Djupavatn

NVE gir Brekkestøl kraftverk AS konsesjon til å regulere Djupavatn i Gjesdal kommune i Rogaland. Brekkestøl kraftverk, som er eksisterende kraftverk, vil etter reguleringen få en produksjonsøkning på 2,35 GWh.

NVE melder på sine nettsider at det er gitt konsesjon til å senke vanntanden i Djupavatn med 1,9 m mellom kote 432,9 som er naturlig vannstand, og kote 431.

Reguleringen vil ifølge NVE gi en utjevnet vannføring mellom Djupavatnet og Brekkestølvatnet over året. Brekkestøl kraftverk har inntak i Brekkestølvatnet. Det vil bli færre perioder med overløp forbi inntaket til kraftverket siden en større del av flomvannet kan holdes tilbake i Djupavatnet.

Nedenfor eksisterende kraftverksinntak er det en bekkekløft med regional verdi, der det vil komme mindre vann. NVE mener dette ikke har avgjørende negative konsekvenser. Strekningen er også i dag tørrlagt deler av året, og det er ikke påvist rødlistede arter.

NVE gir konsesjon til en minstevannføring på 115 l/s fra Djupavatnet hele året. Dette er det samme som Brekkestøl kraftverk AS har foreslått i sin søknad. Denne minstevannføringen mener NVE vil opprettholde vannavhengige arter og noe av elven sin verdi som landskapselement.