4.424 tonn bygningsavfall fra Regjeringskvartalet

Sluttrapporten om avfallshåndteringen etter opprydningen i Regjeringskvartalet er klar. Den viser at Statsbygg har kjørt bort over 4 400 tonn med bygningsavfall.

Rapporten tar for seg opprydningen i de fire mest skadde bygningene etter 22. juli-bomben: Høyblokken, Y-blokken, S-blokken og R4. Den viser at Statsbygg har oppnådd en miljøsortering på hele 81 prosent - et imponerende tall utgangspunktet tatt i betraktning.

I toppklasse
- Normalt har Statsbygg en miljøsaneringsplan før vi går i gang med et prosjekt. Ingenting har imidlertid vært normalt med sikringen og opprydningen i Regjeringskvartalet, og vi hadde av forståelige grunner ingen miljøsaneringsplan før vi startet dette arbeidet. Vi måtte bare begynne og så lage planen etter hvert. Av den grunn er jeg veldig fornøyd med å ha oppnådd en miljøsortering på 81 prosent. Det er kildesortering i toppklasse, sier prosjektsjef Anders Wethal i Statsbygg. Han påpeker at så snart det var forsvarlig, kartla Statsbygg byggene og utarbeidet miljøsaneringsplaner og -rapporter.

- I de siste månedene av prosjektet lå sorteringsgraden på over 90 prosent på månedsbasis. Det er meget bra når myndighetskravet er 60 prosent.

Avfall
Det ble sortert på jern, betong, papir, tre og mye annet. Her er noe av den mengden som ble levert til avfallsmottak:

Jern – 691 tonnSikkerhetsmakulert papir – 142 tonnGips – 391 tonnAluminiumkabel - 10 tonnDatautstyr – 40 tonnBromerte flammehemmere – 4 tonnFor flere detaljer se side 11 i rapporten

Asbest
I tillegg har det vært utfordringer knyttet til asbestforurenset bygningsavfall i Høyblokken.

- Høyblokken har vært et asbestområde under hele opprydningen. Dette har stilt krav til bekledning og arbeidsprosedyrer for dem som har jobbet der, og asbestforurenset bygningsavfall har vært behandlet forskriftsmessig og kjørt til nedgraving i tilrettelagte deponier. Noe avfall er også renset før det kunne behandles som sortert avfall for materialgjenvinning, forteller Wethal.

- Totalt har vi kjørt bort 909 tonn asbestholdig avfall.

- Papirer fra Høyblokken som departementene ønsket å ta vare på, måtte renses for asbest. Ett og ett papirark har derfor blitt støvsuget. Alle forstår at det har vært en tidkrevende prosess. Papirer som ikke skulle tas vare på, måtte på grunn av kombinasjonen av asbestinnhold og mulig gradert innhold kjøres ut av landet for forbrenning i lukkede anlegg, forklarer Wethal.

16 km
Den totalt avfallsmengden er på 4 424 tonn. For å sette mengden i perspektiv, så tilsvarer det en sammenhengende kø av personbiler på 16 km. Og da er snakk om hele bilen, og ikke hva den har i bagasjerommet.

Mange kontormøbler ble ødelagt av terrorbomben, men en del stod imot trykket. Disse er enten solgt til profesjonelle aktører på annenhåndsmarkedet eller gitt bort til ikke-kommersielle organisasjoner.

De fire mest skadde bygningene er nå sanert ned til et nivå hvor man enten kan fortsette med sanerings- og rivejobben eller starte en eventuell gjenoppbygging. Det er ikke tatt stilling til hva som skjer med bygningene i Regjeringskvartalet, men det pågår for tiden en konseptvalgutredning i regi av Fornyings- og administrasjonsdepartementet. Det er ventet en beslutning i 2013.