Energieffektivisering big business i Drammen

Eikholt Ressurssenter i Drammen ønsket å bruke mer penger på kompetanse og mindre på strøm. Snart kan de kutte strømregningen sin med 350 000 kroner i året.

Drammensfirmaet Ingeniør Ivar Pettersen AS er en pioner i Norge innen energieffektivisering i næringsbygg. I ti år har de aktivt jobbet for å effektivisere energiforbruket til østlandsbedrifter. Og det er ikke uvanlig at prosjektene resulterer i årlige besparelser i millionklassen.

– Bevisstheten rundt energisparing og energieffektivisering har økt siden vi startet med dette for ti år siden. Men fremdeles er potensialet betydelig i de fleste norske næringsbygg, sier Fred Øyvind Berglyd, avdelingsleder i Pettersen AS.

Dette bekreftes av Vigdis Sværen, fagsjef i NELFO og medvirkende i bransjeprosjektet El-løftet, som ønsker å øke fokuset på energieffektivisering av næringsbygg.

–Norske næringsbygg sløser ofte med energi og penger. Spesielt i næringsbygg er det mulig å spare store summer med enkle tiltak. Sparepotensialet ligger typisk mellom 20-40 prosent i både gamle og nye bygg, sier Sværen.

Roar Meland, direktør ved Eikholt Nasjonalt Ressurssenter for Døvblinde, tok selv kontakt med Pettersen AS for å diskutere mulighetene for optimalisering. Senteret består blant annet av leiligheter, svømmehall, konferansesaler og hotellvirksomhet. I tillegg drifter det elektriske anlegget gateoppvarming til snøsmelting av gangstier mellom byggene om vinteren.

– Vi har årlige energiutgifter på rundt én million kroner. Selv om strømprisene er lave akkurat nå, har de gått opp over tid på verdensbasis. Vi så et behov for å bruke midlene våre mer effektivt, og begynte å sondere terrenget på dette området, forteller Meland.

Kan kutte strømregningen med 350 000 kroner
Og analysene viser at det er penger å spare. Med enkle elektrotekniske tiltak, som går på oppgraderinger og styringssystemer, kan Eikholt forvente en reduksjon på strømregningen med 30 – 40 prosent, noe som vil utgjøre rundt 350 000 kronereksklusiv moms i året.

– Dette er store summer for oss. Med slike beløper kan vi utvikle tjenestene våre, utvide prosjekter og fordele flere midler. Det er helt klart en enorm motivasjon, sier Meland.

Økt komfort for brukere og ansatte
For Meland har det vært viktig å få en oversikt over hvordan de kan få størst mulig effekt til minst mulig kostnad.

–Vi har ikke mulighet til å gjøre krevende oppgraderinger av alle byggene tilknyttet senteret. Men vi ønsker å bruke energien fornuftig, noe som vi ser vil gi oss mer penger til kjernevirksomheten vår, nemlig å være et kompetansesenter. I tillegg bidrar oppgraderingene til økt komfort for både brukere og ansatte, og vi kan ivareta samfunnsansvaret vårt som går på energi og etikk, forteller Meland.

Strømutgifter til varmekablene reduseres med 215 000 kroner
En av de største strømtyvene på Eikholt er gateoppvarming til gangstier på vinteren. Her vil ny teknologi og et styringssystem som påser at varmekablene kobles inn kun ved behov, kunne redusere energiforbruket drastisk – 90 000 kilowatt per år mot dagens forbruk på 350 000 kilowatt per år. Den årlige besparelsene tilsvarer 215 000 kroner med en strømpris på 30 øre per kilowatt. Dersom varmekablene også byttes ut kan vi regne med ytterligere besparelser.

Ta kontakt med fagfolk og få råd
Roar Meland, direktør ved Eikholt, råder andre som eier eller driver næringsbygg til å bli bevisst sitt eget energiforbruk.

– Ta kontakt med fagfolk og få råd. Det finnes flere muligheter enn du tror!, sier Meland.