Avtaleforslag lagt fram for SAS-pilotene

Konsernledelsen i SAS la tirsdag fram detaljerte forslag til endringer i pensjonsavtaler og lønn for flygerne, bekrefter leder Jens Lippestad i Norske SAS-flygere.

Konsernledelsen har gitt alle fagforeningene i SAS sju dager på seg til å gi tilbakemelding om avtalene. Styret i SAS møtes søndag 18. november for å avgjøre om det er grunnlag for å gå videre.

Lippestad sier til NTB at målet må være å nå fram til en prinsipiell enighet med konsernledelsen innen søndag.

– Ikke i detalj
– Men en bindende avtale som regulerer alt på et så komplisert område som for eksempel pensjon, vil det ikke være mulig å komme fram til på så kort tid, sier han.

Han mener endringene av pensjonsavtaler for pilotene i SAS må tilpasses utfallet av den videre behandling av Banklovkommisjonens forslag.

De svenske pilotene hadde ennå ikke blitt forelagt konkrete forslag til avtaleendringer tirsdag morgen.

– Ballen ligger hos arbeidsgiveren. Vi venter på et forslag til en ny kollektivavtale, sa lederen i den svenske pilotforeningen, Gunnar Mandahl, til TT.

– Forsiktig positiv
Lippestad sier de tre fagforeningene som organiserer SAS-pilotene i Danmark, Sverige og Norge, i hovedsak er samordnet og har samme syn på situasjonen for selskapet.

– Det gjelder selv om vi synes konkurstrusselen er overspilt, sier han.

Gunnar Mandahl sier den svenske pilotforeningen har sagt seg forsiktig positiv til SAS-ledelsens plan, men er kritisk till å bli stilt overfor et ultimatum. (©NTB)