Alpinanleggene bygger ut mindre enn før

Investeringene ved landets alpinanlegg er blitt nesten halvert fra i år til i fjor, samtidig som også omsetningen har falt. Nå er bransjen spent på hvordan årets sesong blir.

I fjor investerte alpinanleggene litt over 200 millioner kroner i snøkanoner, heiser og maskiner. I år utgjør de samme investeringene knapt 125 millioner kroner, skriver Nationen.

Omsetningen ved alpinanleggene har i tre år på rad vist tilbakegang. I fjor falt omsetningen 2 prosent, året før falt den 7 prosent, og for tre år siden var nedgangen på 3 prosent. Spenningen er nå stor foran årets sesongstart.

– Flere dårlige vintersesonger på rad gjør at alpinbransjen utviser en viss forsiktighet i investeringer foran årets skisesong, sier generalsekretær Andreas Rødven i Alpinanleggenes Landsforening.

Men snøfall og kulde har den siste tiden tilrettelagt for gode forhold. Noen anlegg er allerede i gang, og flere skisteder har fremskyndet årets sesongåpning, legger han til.

Videre trekker han fram at utlendinger sto for nesten 50 prosent av kommersielle skiovernattinger forrige sesong. Til sammen ble det registrert 1,5 millioner utenlandske skiovernattinger forrige sesong. Mens det for to år siden var nedgang i gjestedøgn fra utlandet på 16 prosent, snudde trenden i fjor til en økning på 2 prosent.