Hvordan skape liv i byene?

I veldig mange byer i Norge diskuteres det hva som må gjøres for å gjenskape bylivet. En slik diskusjon føres bl a på en Facebook-side mange kristiansundere sverger til. Utbyggingen av store kjøpesenter har ført til at mye av det gamle sentrumsområdet også i Kristiansund ikke er så pulserende og levende som det en gang var.

Men hvilke grep må man ta for at byens sentrum igjen skal blomstre?

I tillegg har Kristiansund et utrolig flott indre havnebasseng og ikke minst den fantastiske Vågen som kan bli en veldig ressurs for byen om man tar de rette grepene. Det hagler med gode forslag. Noen vil gjenskape den gamle Torghallen som ble revet for mange år siden. Andre vil transformere eksisterende bygningsmasse til annen bruk. Man snakker om små verksteder, om kulturelle arbeidsplasser. Ja, drømmen er å skape et område hvor folk vil trives og hvor folk treffes.

Kjøpesentrene er nok kommet for å bli. Men kan det bygges opp alternative handelssteder og møteplasser? Vi tror det.

Men hva skal man gjøre med de gamle sentrumsområdene. Skal de bare overlates til seg selv og forfalle? For vår del tror vi at det er plass til langt flere innbyggere i sentrum i slike byer som Kristiansund. Men da må noen gamle forretningslokaler bygges om til boliger og andre formål.

Rundt havnebassenget er det kommet opp en rekke boligkomplekser som bryter fullstendig med den arkitektur Kristiansund er kjent for. Mange misliker dette, mens andre synes det er flott at nye tider også gir en ny arkitektur. For vår del er vi opptatt av at det som bygges skal holde kvalitet – og at folk vil trives der.

Problemet i en by er at mye er overlatt til de enkelte utbyggeres fantasi. Det mangler en helhetlig byplan i mange byer, og det kan kanskje ødelegge mye.

Som mange andre byer diskuteres det også heftig om man skal bygge et nytt kulturhus. I Kristiansund er et slikt bygg kostnadsregnet til 600 millioner kroner. Noen mener at byen heller kunne lagt disse pengene inn i en utvikling av byens sentrum og ikke minst i det å utvikle Vågen som bør være den rette plassen for et nytt museum i alle fall. Det ville gitt et mangfold av muligheter – og dette ville opplagt ført til at Kristiansund ville bli en enda bedre by å bo i.

Kreativiteten blomstrer på Facebook-sidene. Vi tror at den også vil blomstre dersom forholdene blir lagt til rette i det som er byrommet. Det er der man finner byenes sjel.

Mange byer har en egenart. Vi tror det er viktig at man kan beholde de særtrekk de ulike byene har. Det er dette som gir tilhørighet. Alle mennesker må ha røtter - og hjemstedet er hjemstedet om man bor der eller ikke. Derfor er det viktig at også dem som har flyttet ut kan bidra i debatten.