AKAN-pris til Veidekke

AKAN-prisen 2012 går til Veidekke  som anerkjennelse for godt rus- og avhengighetsforebyggende arbeid.

AKAN-prisen 2012 ble torsdag utdelt under AKAN-dagene i Oslo. 

AKAN - Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk – har siden 1996 årlig delt ut AKAN-prisen som anerkjennelse for godt rus- og avhengighetsforebyggende arbeid i norsk arbeidsliv. Årets pris ble tildelt Veidekke ASA i forbindelse med AKAN dagene 2012 på UBC Kongressenter, Ullevaal Stadion. Prisen ble i år utdelt av LO-sekretær og styreleder i AKAN kompetansesenter, Kristian Tangen.

Veidekke ASA er et av Skandinavias største entreprenørselskap med over 6000 ansatte og en omsetning på 17,9 mrd (2011). Juryen nevner blant annet i sin begrunnelse for utdelingen at Veidekke i mange år har arbeidet meget godt metodisk og svært systematisk med AKAN som en integrert del av sitt helse-miljø-sikkerhets arbeid. Virksomheten likestiller målene for helse, miljø og sikkerhet med de økonomiske målene i bedriften.

Den norske delen av konsernet har hatt retningslinjer for å unngå rusbruk siden 1998. Retningslinjene, som senere er revidert flere ganger, inkluderer i dag også spillavhengighet.

Veidekke berømmes videre for sin plan om i 2013 å implementere sin AKAN-politikk og retningslinjer for alle selskaper i både Norge, Danmark og Sverige.

Under Veidekkes redegjørelse for AKAN-arbeidet i bedriften understreker konsernsjef Terje R. Venold hvor viktig HMS-arbeidet i Veidekke er og at AKAN-arbeidet er en integrert del av dette.

- Vår viktigste oppgave er å bygge, men på en slik måte at ingen blir syke, skadet eller i ytterste konsekvens mister livet på jobb i Veidekke, sier han.

Han sier en ny revisjon av policyen og AKAN-håndboken er på trappene, og nevner flere utfordringer de har i forhold til AKAN-arbeidet fremover. Blant disse er gråsoneproblematikk, innleid og utenlandsk arbeidskraft og ikke minst "muliggjørere".

- Viktigst av alt er ansvaret vi alle har for å bry oss! At vi ikke går forbi når vi ser en utfordring, sier han.