Einar Gerhardsen trodde på Olav Selvaag

Han kjempet mot arkitekter, ingeniører, bygghåndverkere, myndighetene og boligkooperasjonen. Men daværende statsminister Einar Gerhardsen hadde sans for ideene til Olav Selvaag.

Dette var blant avsløringene historiker og journalist Ulf Andenæs kunne presentere da boka han står som forfatter for, ”Folkets boligbygger – en biografi om Olav Selvaag”, ble lansert.

Og Rune Gerhardsen, landsfaderens sønn, kunne bekrefte opplysningen. Han hadde mang en gang sittet hjemme ved kjøkkenbordet og lyttet andektig til samtalen med faren og moren Werna hvor det tydelig gikk frem hvem man trodde på, og hvem man ikke hadde tillit til.

Rune Gerhardsen som selv har jobbet som kommunikasjonsrådgiver, berømmet Olav Selvaag for å ha vært en dyktig spinndoctor da han materialiserte sine synspunkter i et konkret hus som folk valfartet til. Det legendariske Ekeberghuset, hans første hus som ble bygget i 1947 etter en intens polemikk med myndighetene, ble en nasjonal sensasjon som i tillegg trakk presse fra hele Europa.

Boken er utgitt på forlaget Press hvor forlagssjef Håkon Harket benyttet anledningen til å påpeke at boken om den kontroversielle boligbyggeren Olav Selvaag blir lansert i en tid hvor boligmangel og for høye boligpriser igjen er tilbake på den politiske dagsorden. Han mente utgivelsen derfor også kunne være et innspill om at Selvaags budskap og poenger i boligsaken kan være verdt et fornyet blikk.

Olav Selvaag gikk til angrep på alt som gjorde nye boliger for kostbare for boligkjøperne. Han rettet oppmerksomheten mot offentlige pålegg og krav, som han mente var unødvendige og kun bidro til å fordyre boligene. Synspunktene er til fulle gjenkjennelige i dagens boligdebatt.

– Olav Selvaag var først og fremst boligbygger. Han stilte spørsmålet hvordan man skaffer et land boliger som folk har råd til. Ethvert samfunn trenger en stemme som setter dette spørsmålet på dagsorden. I Norge var Olav Selvaag den stemmen, skriver forfatteren Ulf Andenæs.

«Det skulle være straffbart å sløse slik med materialer som bygningsloven påbyr!» er et sitat fra 1947 som Selvaag er blitt husket for.

Høsten 2012 er det 100 år siden Olav Selvaag, en av landets fremste samfunnsbyggere i det 20. århundre, ble født. Andenæs skriver at personligheten rommet mange egenskaper som en glødende idealist og en uredd debattant og polemiker, en begavet administrator og en innovativ finansmann. En allestedsnærværende og kontroversiell skikkelse i norsk offentlighet gjennom femti år som var til irritasjon for noen og til inspirasjon for mange.

Forfatteren Ulf Andenæs (f. 1946) er historiker av utdannelse og journalist av yrke. Han har arbeidet i Aftenposten siden 1977, i Bonytt og i Morgenbladet, og vokste opp samtidig med at de første Selvaag-husene reiste seg i nabolaget.