Omstridt kinesisk selskap bygger mobilnett i Norge

Det kinesiske selskapet Huawei leverer det nye 4G-mobilnettet som Telenor åpner onsdag. Huawei har møtt stor skepsis i andre land.

I en rapport fra den amerikanske kongressen heter det at USAs nasjonale sikkerhet kan bli truet ved å la Huawei bygge ut kritisk infrastruktur.

Her hjemme har Huawei levert utstyr til utbyggingen av Telenors 4G-nett, skriver Aftenposten.

I sin siste sikkerhetsvurdering skriver Politiets sikkerhetstjeneste (PST) at «det er grunn til å tro at de etterretningstjenestene som er mest aktive mot norske interesser, særlig styrker sin evne og kapasitet til data- og internettbasert etterretning».

PST frykter at fremmede makters data- og internettbaserte etterretning vil kunne ramme norske mål hardere.

– Kan påføre skade

Stein A.J. Møllerhaug, som er sikkerhetsrådgiver og innehaver av et datasikkerhetsfirma, opplyser til avisen at en slik leverandør av utstyr har langt større muligheter til å plante komponenter som senere kan benyttes for å ta kontroll.

– Skal man pumpe informasjon fra Norge til for eksempel Kina, vil det være mulig å spore at trafikken finner sted og kan iverksette tiltak. Har man plassert ut en trojaner i infrastrukturen, vil den ikke være synlig før den gjør skade. Den som kontrollerer infrastrukturen i et samfunn kan påføre den mye skade, eller til og med tvinge den i kne. Politikerne må vurdere dette opp mot den reaksjonen Kina kom med da den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo vant Nobels fredspris, sier Møllerhaug.

Huawei Norges direktør Berit Kjøll har overfor Aftenposten ikke vært tilgjengelig for kommentar, men i en pressemelding som svar på rapporten fra USA opplyser Huawei at selskapet ikke har noe å skjule.

Uproblematisk for Telenor

Telenors kommunikasjonsdirektør Torild Lid Urbarri opplyser at Huawei kun er én av flere leverandører til det nye 4G-nettet og at kineserne oppfyller Telenors krav. Heller ikke samferdselsminister Marit Arnstad (Sp) har gitt uttrykk for skepsis. Da Huawei var tema i Stortinget, sa hun at hun har tillit til at Telenor har foretatt nødvendige risiko- og sårbarhetsanalyser.

Stortingsrepresentant Anders B. Werp (H) er derimot bekymret. Han viser til at kinesiske myndigheter til enhver tid kan hente ut all informasjon fra kinesiske selskaper.

– Vi snakker om nasjonale interesser og kritisk infrastruktur, sier han.

Det er ikke bare i USA at Huawei har skapt bekymring. Selskapet har møtt sterk motstand i India og Storbritannia. Parlamentet i Storbritannia vurderer å granske Huaweis virksomhet i landet. I Australia har myndighetene nektet selskapet å delta i utbygging av nasjonalt bredbåndsnett av frykt for sikkerheten.