- Helse Sør-Øst tar ikke Samfunnskontrakten alvorlig

Jørgen Leegaard i BNL er skuffet over at Helse Sør-Øst ikke har stilt krav om lærlinger ved utdeling av kontrakter på det nye sentralsykehuset for Vestfold.

Samfunnskontrakten, som ble inngått den 14. april i år mellom partene i arbeidslivet, regjeringen og KS, har som hovedmål å skaffe 20 % flere læreplasser innen 2015, og å heve statusen til yrkesfagene. - Det offentlige har alle muligheter, som innkjøper og byggherre, til å stille krav om at bedrifter som skal utføre oppdrag, er lærebedrifter med lærlinger, sier BNLs Jørgen Leegaard.

- Derfor er det meget skuffende at Helse Sør- Øst ved utbyggingen av det nye store sentralsykehuset for Østfold ikke har stilt krav om lærebedrifter med lærlinger når kontraktene er delt ut. Dette innebærer at Helse- og omsorgsdepartementet og Helse Sør- Øst ikke tar Samfunnskontrakten alvorlig, eller at de rett og slett saboterer den, legger han til.

Han mener at det å skaffe tilstrekkelig antall læreplasser er en stor oppgave der alle sentrale aktører må bidra, skal man klare en økning på 20 prosent innen 2015. Det offentlige må, som følge av Samfunnskontrakten, i langt større grad enn i dag, både ta inn lærlinger og sette som krav ved anbud at bedriftene må være opplæringsbedrifter.

- Byggenæringen vil også være sitt ansvar bevisst og arbeide for flere læreplasser, og på den måte styrke det omfattende opplæringsarbeidet som skjer i våre bedrifter i dag. Ved siden av at det offentlige må stille krav ved anbud, er det og viktig at lærlingtilskuddet økes og arbeidsgiveravgiften for lærlinger reduseres, sier han.

Leegaard mener at lærlingordningen er det viktigste fundamentet i fagutdanningen. Det viktigste kjennetegnet ved fagutdanningen er nettopp at yrkesfag læres i arbeid, i et samspill mellom skole og bedrift.

- En fungerende lærlingordning er videre et avgjørende virkemiddel for å sikre rekruttering slik at næringen får løst sine oppgaver. Lærlingordningen innebærer også en ivaretakelse av norske byggeskikker for fremtiden. Dette tatt i betraktning, må man kunne forvente langt mer fra offentlige myndigheter, enn hva vi har sett i denne saken. Statsråd – hvor er du, spør han seg.