Vi som skal redde verden

Det er vel få andre steder hvor det er et så sterkt og blendende engasjement for å redde verden som i det lille rike landet Norge – og det er bra. Men vi setter kanskje vel ambisiøse mål når vi skal redde verden på alle områder. Nå er det kanskje på tide å ta en nøktern diskusjon om hva som hjelper og hva som ikke hjelper av tiltak.

Enkelte miljøorganisasjoner har klart å ”hjernevaske” politikerne som hopper på omtrent alt som kommer av forslag. I den ene øyeblikket kommer det nærmest påbud fra politikerne om at man skal kjøpe dieselbiler. I det neste øyeblikket kommer det påbud om at skal slike biler skal forbys.

Vi forstår selvsagt at dieselbiler kan forårsake problemer for astmatikere og andre i de store byene enkelte dager om vinteren. Det å foreslå at den som har slike plager kan flytte fra de mest trafikkerte veikryss er selvsagt en uhyrlig påstand, men det kan kanskje være en tanke.

Nå skal vi bruke ufattelige mange milliarder på å bygge ut strømnettet i Norge. Mye av dette er vi for. Men noe av dette er meningsløst. Politikerne har nemlig fått seg fortalt av de samme miljøorganisasjonene at dette skal bidra til å redde verden. Ved å elektrifisere de store oljeinstallasjonene ute i havet kan Norge spare ufattelige mengder med CO2. Det vi sparer av utslipp går på kvoten for god samvittighet. At oljen og gassen som vi selger brennes i et andre land er liksom ikke vår sak. Men lufta er til for alle – og CO2 kjenner ingen grenser – og den kommer tilbake til oss uansett.

Problemet med den enorme utbyggingen av strømnettet er at det er vi – de alminnelige strømbrukerne – som betaler regningen.

Nå er det kanskje på tide at vi som betaler også blir hørt. Vi forventer ikke at alle miljøkrigerne som står på barrikadene og hyler, skjønner det, men politikerne må forstå dette.

Takket være fremsynte folk har vi bygget ut mye vannkraft i dette landet. Det gjør at vi allerede har langt mer fornybar energi enn hva mange andre land kan drømme om. At det blir satt klimamål som er tilpasset land som utelukkende har forurensende kraftverk som ofte er basert på kull, blir hinsides for oss.

Vi trenger ikke vindmøller på alle fjell. Vi trenger heller ikke kostbare strømkabler fra land og mange mil ut i havet for å gi oljeplattformene ”ren” strøm. For alt vi vet kan denne strømmen komme fra kraftverk på kontinentet som bruker gass fra samme plattformen. Dette er selvsagt en konspiratorisk tanke, men likevel.

Bruk heller pengene på energiøkonomiseringstiltak. Det er langt billigere – og det vil gjøre tilværelsen for mange nordmenn langt bedre.

Til politikerne vil vi bare si – det å er lov å tenke selv.